0

А мериканският вестник „Уошингтън поуст“ направи шокиращо разкритие за изключително тежкото състояние на украинската армия на фронта срещу Русия.

Изданието публикува разказа на Серхи Лапко, командир на рота. „Руснаците знаят къде се намираме и когато украински танк стреля от наша страна, това веднага издава позицията ни. Те започват да отвръщат с всичко – ракети „Град“, минохвъргачки. И просто се молиш да оцелееш“, разказва той.

Според „Уошингтън поуст“ украинските власти са прожектирали и подхранвали публичен образ на военна неуязвимост - на техните доброволчески и професионални отряди, които триумфално се изправят срещу руската агресия. Ежедневно в социалните мрежи се публикуват видеоклипове с нападения срещу руски танкове или войници. Художниците създават патриотични плакати, билбордове и тениски. Пощенската служба дори пусна марки, за да се помни винаги потъването на крайцера „Москва“ в Черно море. Украинците са успели да осуетят руските усилия да превземат Киев и Харков, но опитът на Лапко и неговата група доброволци предлага рядък и по-реалистичен портрет на конфликта и борбата на Украйна да спре настъплението на Русия в части от Донбас.

Украйна, подобно на Русия, предоставя оскъдна информация за смъртни случаи, ранени или загуби на военно оборудване. Но след три месеца война ротата на Лапко от 120 души намалява до 54 заради загинали, ранени и дезертирали. Доброволците са били цивилни преди нахлуването на Русия на 24 февруари и никога не са очаквали да бъдат изпратени до една от най-опасните фронтови линии в Източна Украйна.

„Нашето командване не поема отговорност“, казва Лапко. „Те си приписват само заслугите за нашите постижения. Те не ни подкрепят." Обвиненията на Лапко се чуха наскоро и от взвод от 3-ти батальон на 115-а бригада, базиран близо до обсадения град Северодонецк. Във видео, качено в Телеграм на 24 май и потвърдено като автентично, доброволците казват, че повече няма да се бият, защото им липсват подходящи оръжия, подкрепа и военно командване. „Изпращат ни на сигурна смърт“, каза доброволец, четейки от подготвен сценарий, добавяйки, че подобно видео е заснето от членове на 115-а бригада 1-ви батальон. "Ние не сме сами така, ние сме много.

Украинските военни опровергаха твърденията на доброволците в собственото им видео, публикувано онлайн, казвайки, че „дезертьорите“ имат всичко необходимо, за да се бият: „Те мислеха, че са дошли на почивка“, каза един военнослужещ. "Ето защо те напуснаха позициите си“.

Самият Лапко е доброволец и разказва, че неговата военна подготовка е продължила само по-малко от половин час. Относно военното оборудване той казва „Изстреляхме 30 куршума и тогава те казаха: „Не можете да получите повече - много са скъпи".

След като ротата му е изпратена в Донбас, доброволците били инструктирани че ще бъдат на трета линия в отбраната. Вместо това стигнахме до нулевата линия, предната линия. Не знаехме къде отиваме". „Мисля, че бяхме изпратени тук, за да запълним празно място и никой не се интересува дали ще живеем или ще умрем“, казва още командирът.

Според Лапко Киев умишлено не признава смъртта на украински войници на фронтовата линия, „за да поддържа морала сред войските и широката общественост“. „По украинските телевизии виждаме, че няма загуби, но това не е истина“, допълва той.