0

У крайна прекъсна дипломатическите си отношения с Русия. Украинският президент Володимир Зеленски заяви това по време на спешен брифинг.

"Тази сутрин остана в историята, но тя е различна за нашата страна и за Русия. И прекъснахме дипломатическите си отношения с Русия. Украйна се защитава и няма да се откаже от свободата си, независимо какво мисли Москва", заяви Зеленски.

Според Зеленски въоръжените сили на Украйна в момента водят "наистина тежки боеве" в Донбас и други региони в източната, северната и южната част на страната. "Врагът е претърпял сериозни загуби, врагът ще има още по-големи загуби. Те дойдоха в нашата земя", добави той.

Преди това Зеленски отправи друг призив, след началото на руската агресия срещу страната му. Той призова украинците да не изпадат в паника и "да направят всичко необходимо, за да подкрепят въоръжените сили".

"Нуждаем се от вашата подкрепа", каза Зеленски, обръщайки се към украинците в чужбина. - Вие сте мощна сила. Наистина имаме нужда от вас сега."

Украинският президент заяви също, че е разговарял със световни лидери, включително с президента на САЩ Джо Байдън, и са се договорили да създадат "антипутинска коалиция".

Зеленски възнамерява да се обръща към украинците на всеки час, тъй като, подчертава той, в момента, в който се разпространяват "много фалшификати", информацията от официални източници е изключително важна.

Междувременно украинските медии съобщиха за огромни задръствания на изходите на Киев и безкрайни опашки на бензиностанциите. Хората се крият в метрото в страх от бомбардировки. Гражданите се запасяват с вода и храна, но паника няма.

Украинският министър на отбраната призовава всички, които могат да държат оръжие, да се присъединят към редиците на териториалната отбрана или ВСУ.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили потвърди ударите по пет украински летища. Това са Бориспол, Озерний, Кулбакино, Чугуев, Краматорск и Чернобаевка. Ударите са изключително по военната инфраструктура (складове с боеприпаси, летища и авиация, украински изтребител Су-27 се озова в Румъния и бе принуден да кацне там), а не по украинските градове, няма заплаха за мирното население, поне така твърди руското министерство на отбраната.

На този фон украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че най-малко осем души са загинали при обстрел в Украйна. По данни на министерството повече от 10 души са били ранени.

Междувременно стана известно, че Киев е поискал от Турция да затвори проливите Босфора и Дарданелите за Русия, заяви украинският посланик в Анкара.

Корабоплаването в Азовско море е преустановено.

Същински бойни действия се водят по цялата т.нар. линия на съприкосновение по границите на т.нар. ДНР и ЛНР в Донецка и Луганска област.