0

У крайна въведе извънредно положение на цялата си територия с изключение на две области – Донецка и Луганска, където живеят в този режим от 2014 г. Извънредното положение се въвежда за 30 дни.

В украинските региони, граничещи с Русия и Беларус, се въвеждат допълнителни временни ограничения за сигурност, съобщи Държавната гранична служба на Украйна. Забранено е: Пребиваване в граничната зона през нощта; напускане на плавателните съдове от пунктовете за базиране; движението на превозни средства (различни от военни, сили за сигурност, селскостопанска техника) по пътища, които не са в регистъра на пътищата и водят до държавната граница.

Междувременно Върховната рада на Украйна прие на първо четене проектозакон за разпространението на оръжия, който дава право на притежание на граждански огнестрелни оръжия.

На фона на случващото се украинското министерство на външните работи посъветва гражданите на страната да се въздържат от пътувания до Русия, а тези, които вече са там, да я напуснат незабавно.

Според сайта на министерството тези мерки са били предложени "поради засилването на руската агресия срещу Украйна". "Пренебрегването на тези препоръки значително ще усложни осигуряването на адекватна защита на украинските граждани в Руската федерация", се казва в изявление на Министерството на външните работи.

Същевременно според в. „Файненшъл Таймс“ данните на американското разузнаване сочат, че руските войски в скоро време ще започнат военна операция срещу Украйна.