0

П резидентите на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор, който продължи повече от час. Джо Байдън и Владимир Путин обсъдиха струпването на руски войски по границата с Украйна и напрежението в региона.

Байдън е предупредил Путин, че Вашингтон е готов за дипломация, но ще отговори решително, ако Русия нахлуе в Украйна. Разговорът не е довел до някаква съществена промяна и не е ясно дали Русия ще предприеме военни действия, е казал висш американски представител. 

Байдън е добавил, че САЩ и техните съюзници ще наложат сериозни санкции на Русия в случай на нахлуване.

По-рано днес, френският президент Еманюел Макрон също проведе телефонен разговор с Путин. От Елисейския дворец съобщиха, че руският президент не е казал нищо, което да показва, че се готви да нареди нахлуване в Украйна.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън пък разговаря с руския си колега Сергей Лавров, който отново категорично е заявил, че Москва не се подготвя за инвазия. Блинкън е подчертал, че дипломацията все още е вариант.

„Продължаваме да наблюдаваме много притеснителни сигнали, включително нови части, които пристигат край границата с Украйна. Както казах вчера, в етапа сме, в който руската инвазия може да започне по всяко време, ако президентът Путин реши това. Това включва и следващите дни. Не знаем дали президентът Путин е взел това решение, но знаем, че е разгърнал капацитета, за да може да действа в много кратък период”, каза той.

На свой ред Байдън Байдън проведе разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други, като разкри очакваната дата на евентуалната руска инвазия.