0

Н емският оръжеен концерн „Райнметал“ предлага на Украйна танкове  Leopard 1A5, които Бундесверът е имал на въоръжените до 2003 г. Първите единици могат да бъдат доставени в рамките на няколко седмици - ако Министерството на икономиката одобри това. Базираният в Дюселдорф оръжеен концерн „Райнметал“ предложи да достави на Украйна 88 употребявани танка Leopard. Това става ясно от документи, получени от ДПА. Според документите офертата включва и обучение на екипажите в #Германия, обучение за поддръжка, инструменти, резервни части, сервизна база и боеприпаси. По информация на Die Welt за одобрението на доставката е било подадено заявление в края на миналата седмица в отговорното министерство на икономиката. Германското правителство има и друга молба от Rheinmetall за разрешение да достави 100 бойни машини на пехотата Marder на Украйна за отбранителната кампания срещу Русия. В понеделник говорителят на правителството Щефен Хебещрайт заяви, че решение по този въпрос ще бъде взето "в близко бъдеще".

Полша е пратила танкове в Украйна, потвърди вчера полският премиер Матеуш Моравиецки, без да уточнява подробности.

По-рано бе съобщено, че Варшава е предала на Украйна около 100 танка Т-72. Полските власти също така са изпратили на Киев оръжия на стойност 1,6 млрд. долара.

Продължават и доставките от САЩ - на Украйна е доставена американската реактивна система за залпов огън M142 HIMARS с далекобойност - 300 км.

Москва нееднократно заяви, че всички военни доставки от Запада за Украйна ще бъдат смятани за законни цели, а министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви вчера, че с доставките на бойна техника и боеприпаси НАТО се включва в непряка война с Русия. Вчера, след посещението в Киев на американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, руската армия демонстративно обстреля няколко железопътни възела в Украйна.