0

Н емският Бундестаг прие призив към правителството да окаже цялостна подкрепа на Украйна, включително да увеличи доставките на тежки оръжия.
"За" гласуваха 586 депутати. Само 100 бяха против, а седем се въздържаха, съобщават германските медии.
Депутатите призоваха федералното правителство "да продължи и по възможност да ускори доставките на необходимото оборудване за Украйна, както и да увеличи доставките на тежки оръжия и сложни системи, например в рамките на пръстеновиден обмен".


Федералното правителство получи също така изрично потвърждение на всички предприети до момента стъпки, включително санкции срещу Русия, помощ при разследването на военни престъпления и изграждане на инфраструктурата на Германия, така че тя вече да не зависи от руските енергийни доставки.

Последва и реакция от Москва. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че последиците за Германия след гласуването на Бундестага за доставка на тежко въоръжение на Украйна ще бъдат "печални". Медведев пише за това в канала си в Telegram.
"Бундестагът одобри доставката на тежки оръжия за режима на Зеленски. Очевидно германските депутати не могат да се успокоят от лаврите на своите предшественици, които през миналия век са заседавали в германския парламент под друго име. Това е тъжно за парламента и завършва печално", пише Медведев.