0

П рез 2021 г. кампанията „майка“ на Facebook – Meta, е похарчилa 26,8 млн. долара за сигурността на Марк Зукърбърг и семейството му. Тези разходи възлизат на около 73,4 хил. долара на ден. Това разкриват изчисления на StockApps.com, изготвени на база подадената от компанията документация до американския борсов орган SEC.

В тях се посочва, че Meta е похарчила 15,2 млн. долара за сигурността на Зукърбърг. Към това се добавят и още 10 млн. долара преди облагане с данъци, които отново са отишли за охрана на семейството.

Бюджетът за сигурност на Зукърбърг се увеличава през последното десетилетие. През 2020 г. фирмата е похарчила 25 млн. долара за защита на своя основател и главен изпълнителен директор. Преди това тя е похарчила 23 млн. долара за същата цел. Отделяната за охрана сума рязко се покачва след разкритията за Cambridge Analytica през 2018 г., предаде Инвестор.

Припомняме, че в близкото минало Facebook си навлече силни критики заради начина, по който функционира. Освен с фиаското около Cambridge Analytica тя се бори с обвиненията, че се фокусира върху печалбата, а не върху модерирането на съдържанието. Тези обвинения излязоха на преден план след разобличението на информаторката Франсис Хаугън. Те превърнаха компанията и нейния главен изпълнителен директор в обект на агресия.

Освен за главния изпълнителен директор и неговото семейство Meta се грижи и за сигурността на своите висши мениджъри. Главният оперативен директор Шерил Сандбърг “харчи” почти 9 млн. долара за сигурност. Освен това тя е оползотворила 2,3 млн. долара за частни самолетни пътувания.

Бюджетите за сигурност на двамата висши мениджъри във Facebook са по-високи от тези на други видни мениджъри в индустрията. Например бюджетът за сигурност на Сундар Пичай от Google не е и половината от този на Сандбърг. Той бледнее още повече в сравнение с този на Зукърбърг.

Разходите за сигурност на Марк Зукърбърг са около 14 пъти по-високи от тези на Джеф Безос – създателят на Amazon. Уорън Бъфет от Berkshire и Параг Агравал от Twitter също харчат далеч по-малко средства за сигурност. Разходите за охрана на първия възлизат на 273 хил. долара, докато тези на втория - само 64 хил. долара.