0

Ф ренският министър-председател Елизабет Борн подаде оставката си на президента Еманюел Макрон, след като управляващата партия загуби мнозинството си на изборите, но държавният глава я отхвърли, съобщиха от президентството в Париж.

Макрон смята, че правителството трябва "да остане на работа и да действа" и сега президентът ще търси "конструктивни решения" на политическата безизходица в разговори с опозиционните партии, заяви президентски служител, който помоли да не бъде назоваван, съобщи france24.com.

Дискусиите на Макрон с лидерите на опозицията ще започнат във вторник с Кристиан Жакоб, ръководител на традиционната консервативна партия "Републиканците", която е в упадък през последните месеци, но може да бъде ухажвана, за да даде на Макрон парламентарно мнозинство.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор и шефът на Комунистическата партия Фабиен Русел, членове на левия алианс "Нов народен екологичен и социален съюз" (NUPES), също ще се срещнат с Макрон, въпреки че не е предвидено това да направи твърдолинейният Жан-Люк Меланшон, който оглавява NUPES.

Очаква се и нещо доста рядко - Макрон ще се срещне и с Марин льо Пен - своя съперничка на президентските избори и лидер на крайнодясното Национално обединение.

Целта е да се "изградят решения в услуга на французите" в момент, когато няма "алтернативно мнозинство" на това на управляващия алианс на Макрон, заяви президентски служител, който помоли да не бъде назоваван.

Резултатът от парламентарните избори беше зашеметяващ удар за президента и неговата програма за реформи, като остави лагера му пред перспективата за политическа безизходица.

Макар че коалицията на Макрон "Заедно" остава най-голямата партия след изборите за Национално събрание в неделя, на нея не ѝ достигнаха десетки места, за да запази абсолютното мнозинство, с което се ползваше през последните пет години.

Левият всекидневник в. "Либерасион" нарече резултатите "шамар в лицето" на Макрон, а консервативният "Фигаро" написа, че сега той е "изправен пред неуправляема Франция".

"Заедно" спечели 244 места, което е доста по-малко от необходимите 289 места за мнозинство.

Макрон се надяваше да отбележи втория си мандат с амбициозна програма за намаляване на данъците, реформа на социалната система и повишаване на пенсионната възраст. Сега всичко това е под въпрос.

Левият блок във Франция внася вот на недоверие срещу правителството на Макрон