0

Н ай-малко 21 души бяха убити и 112 бяха ранени при руски артилерийски обстрел на град Харков през последните 24 часа, съобщи днес губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 21 души бяха убити и 112 бяха ранени при руски артилерийски обстрел на град Харков през последните 24 часа, съобщи днес губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

Украинските власти съобщиха, че руски ракети са поразили центъра на Харков, включително жилищни райони и сградата на областната администрация.

Украински медии съобщават за тежки сражения тази нощ в Източна и Южна Украйна. Има информации, че руските сили са атакували военно-медицински център в Харков.

Агенция Укринформ съобщава, че руски танкове са стреляли по централата на Службата за сигурност на Украйна в южния град Херсон. Антон Герашченко, съветник в украинското вътрешно министерство, заяви, че в Херсон има цивилни жертви и че местното население защитава града с петролни бомби. Съобщава се, че Херсон е обкръжен от вражеските сили.

Руските въоръжени сили установиха пълен контрол върху южния украински град Херсон, заяви тази сутрин говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде Франс прес.

Същата информация бе съобщена и от агенция Ройтерс, която се позовава на РИА Новости.

Малко по-рано обаче кметът на Херсон Игор Колихаев каза, че градът все още е под украински контрол, отбелязва Франс прес. "Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление там, където, където има спирания. Но ви предупреждавам: да успея да свърша това днес ще бъде чудо", написа Колихаев в профила си във Фейсбук.

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове. Херсонска област, която граничи с Крим, бе атакувана още в началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня Франс прес.

Конашенков заяви, че цивилните инфраструктури и общественият транспорт в града продължават да функционират нормално. "Продължават преговорите между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", каза той, цитиран от ТАСС.

Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града, заяви кметът Колихаев, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, която се позовава на украинския портал "Сегодня". По непотвърдена информация е била обстреляна градската централа на Службата за сигурност на Украйна, което е довело до пожар. Колихаев помоли президента на Украйна Володимир Зеленски да организира "зелен коридор" за "събирането на стотиците трупове в района" на Херсон.

Кметът заяви пред "Радио Свобода", че загинали и ранени има както сред военните, така и сред цивилното население. "Руските терористи стрелят по училища, по многоетажни сгради, в града се чуваха много взривове", каза Колихаев.