0

С едем милиона украинци са разселени от началото на войната в Украйна преди няколко дни. Това съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич на пресконференция сред днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Той съобщи, че 18 държави са осигурили помощ с всякакво оборудване. Той съобщи, че ЕС ще осигури за Украйна 90 милиона евро чрез фонд за хуманитарни доставки под егидата на ООН. 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че заминава тази вечер за Румъния, за да види утре на място по границата с Украйна с какво ЕС може да помогне. По нейните думи ЕС осигурява допълнителна подкрепа за Полша, Словакия, Румъния и Унгария.  Тя добави, че предстои европейските министри да въведат общи насоки за пропускането през границите на бежанците. Тя отбеляза, че повечето украинци имат биометрични паспорти и така ще могат в първите 90 дни безпрепятствено да останат в ЕС. Трябва да помислим за 91-ия ден, призова Йохансон и съобщи, че идния четвъртък Съветът на ЕС ще обсъди дали да се въведе директивата за временната закрила. С това неизползвано досега средство украинците ще получат достъп за срок до три години до европейските системи за здравеопазване и социални грижи, както и до трудовия пазар.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи още, че за пръв път в историята си ЕС ще осигури бюджетни средства, за да въоръжи нападната страна - Украйна. Предвижда се с европейски пари да бъде осигурена покупката и доставката на въоръжение и предпазни средства. Председателят на ЕК обяви също санкции срещу Беларус, които обхващат търговията с основни стоки. Тя нарече непризнатия беларуски президент Александър Лукашенко "колаборационист" по повод руското нашествие в Украйна. Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки. 

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.