0

А мериканският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, за да го "увери в твърдата подкрепа на САЩ" за Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Украинският президент, от своя страна, написа в Туитър, че двамата лидери са "обсъдили нов план за военна и потенциално икономическа помощ".

Разговорът, който е продължил близо час, се провежда в момент, когато според американските медии Вашингтон се готви да обяви доставки на Киев на ново военно оборудване на стойност няколкостотин милиона долара.

Двамата лидери са обсъдили също санкции срещу Русия и твърденията за руски военни престъпления, съобщи Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Продължаваме постоянния диалог. Обсъдихме руските военни престъпления. Разисквахме допълнителен пакет отбранителна и възможна макрофинансова помощ. Договорихме се за засилване на санкциите", написа в Туитър Зеленски.

САЩ се подготвят да обявят нова военна помощ за Украйна, посочи днес високопоставен представител на Пентагона, отказвайки да назове на каква сума ще възлиза тя. Тази помощ ще се прибави към 2,4-те млрд. долара, отпуснати от САЩ от началото на мандата на Джо Байдън за украинската армия, посочва АФП.

Според списък, публикуван от Белия дом миналата седмица, САЩ досега са доставили или обещали на Украйна 1400 противовъздушни системи "Стингър", 5000 противотанкови ракети "Джавълин", 7000 противотанкови оръжия от други модели, няколкостотин дрона камикадзе "Суичблейд", 7000 автомата, 50 милиона патрона и различни боеприпаси, 45 000 комплекта бронежилетки и каски, реактивни снаряди с лазерно насочване, дронове "Пума", радари за противовъздушна отбрана и за защита от дронове, лека блиндирана техника, системи за обезопасена комуникация и противоминна защита.