0

О громна тревога обзе украинци, които живеят в България. Една от тях е Таисия Георгиева, която живее в Русе. В следващите часове тя ще тръгне за Украйна, за да прибере майка си и децата.

Таисия и съпругът й Георги се събудили с лошо предчувствие.

“Като че ли имахме някакво предчувствие. Събудихме се в 4 часа. Жена ми започна веднага да чете последните новини”, разказа Георги пред Нова тв.

Таисия е оставила най-близките си в Украйна, в Черновци живеят двете й деца и майка й, трудно се свързва с тях, комуникациите били затруднени. “Връзката започна да пропада. Започнаха да заглушават, интернет засега работи”, поясни Таисия Георгиева. 

В Черновци, Днепропетровск, Харков и други градове бензиностанции не работели, по пътищата имало задръствания,  пред банкоматите имало големи опашки, разказва Георги, който държи връзка със свои приятели в Украйна и търси начин да тръгне за там, да прибере семейството на съпругата си.

“Засега граничните пунктове работят.  Затворено е въздушното пространство, автобуси, всичко е спряно. Ако се създаде някаква бежанска вълна, нека българите да знаят -войната дойде в моя дом, тя може да дойде и във вашия”, допълни Георги Георгиев.

Междувременно депутатите приеха декларация срещу военната операция на Русия срещу Украйна.

“Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност“, се казва в нея.

“НС подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет. Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незамабван помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и педстави план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем“, гласи още приетия текст на документа. . 

БСП не подкрепиха декларацията с мотив да не се ощетят интересите на България. Критики към нея отправиха и от „Възраждане“. Междувременно граждани вече се организираха във Facebook за протест пред Руското посолство в София. Те ще изразят недоволството си срещу военните действия.