0

З а първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение. Това заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя обясни още, че ЕС ще засили още повече санкциите срещу Кремъл и „неговия сътрудник” Беларус.

Председателят на Европейската комисия допълни, че въздушното пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, включително и за частните самолети на олигарси.

Прекратява се дейността на руските медийни групи "РТ" и "Спутник". Замразява се имуществото на Руската централна банка и се спират преводите от и към нея. 

ЕК предлага нови санкции, които засягат руските олигарси. Предложени са и санкции срещу режима в Беларус. 

Междувременно Турция, която е член на НАТО, нарече нападението на Русия над Украйна „война“ и се зарече да приложи части от международния пакт, който потенциално би ограничил преминаването на руски бойни кораби от Средиземно в Черно море, предаде Ройтерс.

Киев бе призовал Анкара да блокира влизането на още руски кораби в Черно море, от което Москва предприе нахлуване в южния бряг на Украйна.

Поне шест руски бойни кораба и една подводница преминаха през турските проливи този месец. 

„Не става въпрос за няколко въздушни удара сега, ситуацията в Украйна официално е война... Ние ще приложим Конвенцията от Монтрьо“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за Си Ен Ен Тюрк. 

Но Чавушоглу повтори, че Турция не може да блокира всички руски бойни кораби, тъй като една клауза в конвенцията прави изключение за плавателни съдове, връщащи се в своите пристанища. 

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите. Във военно време или когато е заплашена от агресия, тя има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби.