0

Е вропейският съюз ще забрани продажбата на самолети и оборудване на руски авиокомпании, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Забраняваме продажбата на всички самолети, резервни части и оборудване на руски авиокомпании. Това ще доведе до влошаване на състоянието на ключов сектор от руската икономика и на свързаността на страната. Три четвърти от сегашния търговски въздушен флот на Русия е построен в Европейския съюз, САЩ и Канада. Така че това сериозно зависи от нея", каза тя.

Според Фон дер Лайен новите европейски санкции в областта на енергетиката "ще направят невъзможно" модернизирането на руските нефтопреработващи заводи. Освен това ограниченията ще се отнасят до ограничаване на достъпа до "ключови технологии" като полупроводници и авангарден софтуер.

По-рано на извънредна среща на върха лидерите на ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия, които ще засегнат дейността на финансовите институции, компаниите в енергийния и транспортния сектор, както и движението на стоки с двойна употреба и визовата политика. Освен това, според ръководителя на ЕК, руските дипломати и бизнесмени ще бъдат лишени от "привилегирован достъп" до страните от ЕС.

По-рано Министерството на външните работи на Русия заяви, че новите санкции са нелегитимни. Дипломатите предупредиха, че подобни едностранни мерки могат "само да влошат и без това тежкото положение в отношенията между Москва и Брюксел".