0

Р уснаците са изправени пред украинска армия, която е изключително решителна, изненадващо способна и иновативна и която се бие на собствена територия за оцеляването си. Това заяви пенсионираният генерал Дейвид Петреъс, който командваше американските сили във войните в Ирак и Афганистан, пред CNN.

За разлика от тях, руските нашественици са показали множество слабости: погрешно планиране; прекалено оптимистични прогнози на разузнаването за това как ще се развие конфликтът; подценяване на украинските сили и народ; неадекватна поддръжка и логистика; невпечатляващо оборудване; използване на наборници и невъзможност за провеждане на ефективна кибервойна.

В интервюта за медията Петреъс, който оглавяваше ЦРУ, направи оценка на  войната в Украйна през първите й три седмици. Той изрази скептицизъм, че руснаците имат достатъчно сили, за да превземат, а още по-малко да контролират, украинската столица Киев и някои от другите големи градове, посочвайки, че продължаващите боеве в градски условия изцяло благоприятстват украинците.

Петреъс обаче посочи, че Русия има огромен капацитет за унищожаване на градове, цивилни съоръжения и критична инфраструктура и Москва ще „разруши“ градските райони в опит да поеме контрола над тях.

Петреъс похвали действията на администрацията на американския президент Джо Байдън и нейните съюзници през последните седмици и отбеляза, че руският президент Владимир Путин, вместо да направи Русия отново велика, е направил  НАТО велик. Той прогнозира, че най-вероятният изход от войната в Украйна - в краткосрочен план, ще бъде огромна загуба на човешки животи и от двете страни на конфликта, както и големи щети по инфраструктурата на украинска територия. Съществува обаче и възможността за разрешаване чрез преговори, тъй като и Москва, и Киев признават щетите и разрушенията, нанесени на техните страни, посочва Петреъс.