0

У краинските власти съобщиха, че по време на атака са свалили три руски хеликоптера на летище край столицата на Украйна - Киев. Според информацията им, военните машини на Русия са обстрелвали с ракети летище "Антонов" край селището Гостомел, като три от тях са прехванати от украинските военни с ракети "Стингър", пишат световни медии.

Според пресслужбата на украинския президент в района има "ожесточени боеве".

Множество клипове заляха социалните мрежи, на които се виждат нападението на руските пилоти, както и ответната реакция на Украйна. Заснет е и паднал в полето щурмови вертолет Ка-52, най-модерният в класа си, на въоръжение в руската армия. По неофициална информация другите две свалени машини са - многоцелеви хеликоптер Ми-8с и брониран щурмови вертолет Ми-24.

Междувременно стана ясно, че украински военен самолет се е разбил край Киев. Информацията е съобщена от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, като публикува снимка от мястото на инцидента. По данни на службата при инцидента са загинали 5 души. Службата за извънредни ситуации съобщи, че на борда на самолета е имало общо 14 души и че всички смъртни случаи са причинени от пожар, който е започнал след аварийното кацане на самолета.

Съобщението идва на фона на започването на специална операция на руските въоръжени сили в Донбас, разпоредена рано сутринта от президента Владимир Путин.