0

М осква и Киев се доближават до компромис в преговорите. Това твърди Михаил Подоляк, съветник в кабинета на украинския президент, цитиран от вестник „Комерсант”. Според него страните в диалога са започнали да изготвят споразумения. Подробности засега не се разкриват.

„Ще бъде насрочена среща, четвърти кръг от преговори. Може да е утре или вдругиден. Обсъдихме всички въпроси, сега се опитваме да ги рамкираме в някакви юридически форми“, каза Подоляк.

Той също така отбеляза, че резултатът от преговорите трябва да „отчита онези гаранции за сигурност, които иска да получи и Руската федерация, която има свои собствени опасения по отношение на редица глобални военни съюзи“.

Подобно мнение изрази и руският делегат Леонид Слуцки, пише Sky News.

„Преговорите между Украйна и Русия постигнаха "съществен напредък" и споразумение между двете страни може да стане факт „скоро””, каза той.

Леонид Слуцки, цитиран от РИА Новости, също твърди, че в сравнение с началото на преговорите, сега вече има съществен напредък.  

Преговорите между Русия и Украйна се проведоха в три кръга на територията на Беларус - на 28 февруари, 3 и 7 март.

Срещата между президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин може да се състои "след известно време, съобщи пък междувременно съветникът на шефа на офиса на президента на Украйна Михаил Подоляк.  Оценявайки времето, той отбеляза, че има желание тя да се организира възможно най-бързо. „Мисля, че не ни остава много време до това. Не съм готов да кажа, че тази среща може да се състои в близко бъдеще. Ден, два, три - не. Ще отнеме известно време, но ще се опитаме да го направим възможно най-скоро“, каза Подоляк. Сега Украйна търси място, където могат да се проведат  преговорите, оценявайки гаранциите за сигурност. Разработва се и пакет от договорености,  като се вземат предвид позициите, важни за Киев. След това, след предварителното им съгласуване, президентите ще могат да се срещнат и да "изработят окончателните разпоредби на мирния договор", каза Подоляк. По думите на участника в украинската преговорна група, страните в диалога са започнали да оформят договореностите, чиито подробности засега ще останат в тайна. "Веднага щом бъдат изработени вече съгласуваните юридически формати, ще бъде назначена среща - четвърти рунда на преговорите. Това може да се случи утре, или вдругиден.