0

Р уските въоръжени сили блокираха южните украински градове Херсон и Бердянск, съобщи руското министерство на отбраната, предаде Франс прес, като се позова на ТАСС. "През последните 24 часа руските въоръжени сили изцяло блокираха градовете Херсон и Бердянск", които са респективно с 290 хиляди и 110 хиляди жители, се казва в съобщение на руското министерство.

Министерството днес съобщи също така, че руските сили са превзели град Хеническ, който се намира в Херсонска област, и летище недалеч от Херсон, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Руските войски влязоха и в Харков, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов. Водят се боеве, по улица в града се движат леки военно-транспортни средства. Вижда се и горящ танк на улицата. През нощта край втория по големина град в Украйна бе взривен газопровод, което се превърна в заплаха от екокатастрофа. Удари поразиха петролна база близо до населеното място Василкив, на около 30 км югозападно от Киев, при което избухна огромен пожар. 

Продължават да вият сирените за въздушна тревога в Киев, както и през цялата нощ. Там остава в сила въведеният комендантски час, който ще е в сила до 08,00 ч. в понеделник, съобщи Държавната служба за специални комуникации, цитирана от Франс прес.

Руските сили продължиха настъплението си за "затваряне на кръга" около Киев, след като приключиха прегрупирането си на северния фронт, съобщи снощи украинската армия. Метрото на Киев не работи и служи за бомбоубежище на столичните жители.

Украинската страна съобщава за обстрел в района на радиоактивен обект. Снарядите са попаднали в пункт за съхранение на ядрени отпадъци на киевското "Обединение Радон", съобщава Държавната инспекция за ядрено регулиране. Уточнява се обаче, че няма попадение точно върху самия пункт и няма опасност.

Продължават да се тълпят хора на украинско-полската граница, за да избягат от войната. Много украинци се струпаха на гарата в Лвов, за да чакат влакове за евакуация. Футболистите на "Динамо Киев" облякоха военни униформи и се въоръжиха, за да се включат в отбраната на столицата.

През нощта пропагандната война между двете воюващи страни претърпя нов сблъсък - украинските власти съобщиха, че над Киев се спускат десантчици с парашути, а впоследствие стана ясно, че в небето се виждат следите от ПВО.