0

„Имаме починали цивилни - деца, възрастни и хора на средна възраст. Имаме бомбоубежище. На хората им е съобщено чрез средствата за масова информация къде могат да се съберат и да се скрият от нападенията. За съжаление руснаците никога не са се държали порядъчно към украинците. Затова изпращат ракетите си в гъсто населени райони. При нас в Киев на голямата ул. „Василковская“ падна крилата ракета, а Путин заяви, че стрелят само по военни и стратегически обекти.“. Това разказа пред „Телеграф“ председателят на синдиката в Министерството на вътрешните работи в Украйна Игор Шевченко след началото на руската инвазия в страната. Украинка, женена за българин, пък сподели: „В Запорожието е страшно, над нас прелитат бомбардировачи. Мъжът ми с детето тръгва към България.“ От външното министерство и от службите за сигурност обявиха, че нашенците ще бъдат евакуирани по три коридора.

Автомати

„Хората сега отиват във военните окръжия, регистрират се и опростено им се раздава оръжие. Аз съм ветеран от полицията и такива като мен получихме съобщение, че можем веднага да отидем в Министерството на вътрешните работи и веднага да вземем оръжие. Нашата задача като ветерани е да помогнем на полицията да осигурим обществения ред на улицата. Дават ни автомати“, разказа още Шевченко. По думите му украинските войски са свалили 4 вертолета буквално под Киев в района на заводското летище, когато е излитал самолетът „Мриа“. На въпрос готови ли са много хора да вземат пушките и да тръгнат на бой, той заяви: „Цял ден днес ми звънят ветерани, които са готови веднага да тръгнат, без да питат накъде и защо. Има много такива хора.“ Според шефа на полицейския профсъюз имало много пленени руски военнопленници, които вече се прехвърляли от другата страна на фронтовата линия, тъй като не били нужни на украинците. Най-много били водачите на БТР-и. Попитан за информацията от Москва, че масово украинци се предават или бягат, Шевченко отговори: „Такива факти няма. Напротив, граничарите и националната гвардия и военнослужещите рамо до рамо се борят с превъзхождащите сили на противника, задържат ги и ги разбиват“.

Бягство

Света Савова живее в Запорожието с мъжа си българин. Имат две деца. Големият им син учи висше образование у нас в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Малката им дъщеря обаче е с нея и съпруга й. „В Запорожието е просто паника и руски бомбардировачи прелитат. Бомбардираха военни части и влязоха десантни войски. Летищата Херсон, Днепър и Харков горят, казаха мои близки. Моят мъж и детето тръгват с колата към България, а аз оставам тук“, сподели Света пред „Телеграф“. Попитана не я ли е страх, тя отговори, че има възрастни родители, които няма как да изостави. „Майка и татко няма да издържат пътя, така че нямам избор. Не можеш да се страхуваш в такъв момент“, допълни тя.

Ана Завряк пък сподели, че има малко дете и се тревожи, че не могат да стигнат до България. „Нямаме задгранични паспорти. Ние сме в Измаил. Засега е спокойно. Няма обаче хляб, захар, няма бензин, дизел. Чакаме евакуация“, заяви тя, цитирана от БНР.

Правнукът

Правнукът на Стоян Балканджийски, направил първото черешово топче, предлага помощ и подслон на бесарабски българи и семейства с деца, които бягат от войната. „Хората са под страхотен ужас. Аз съм вярващ човек и реагирах. Имам апартамент и къща на 60 км от София. Мога да предложа покрив на две или три семейства с деца“, обясни пред „Телеграф“ Кристиян Достинов, който е преподавател по история и икономика. Той сподели още, че обича да помага и сега е времето да отворим границите си. Има идея да предложи в запустелите села у нас да се настаняват бежанците от Украйна. „Трябва да отворим границите си и да помогнем“, призова още Достинов.