0

О фициалният вестник на ЕС публикува списък с физически и юридически лица, попаднали под санкциите Европейския съюз на фона на ново изостряне на кризата в Украйна.

Сред тях са руският министър на отбраната Сергей Шойгу, министърът на икономическото развитие на Русия Максим Решетников, вицепремиерите Марат Хуснулин и Дмитрий Гриноренко, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, ръководителят на VTB Андрей Костин, шефът на VEB.RF Игор Шувалов, главен редактор на „MIA Россия сегодня ”, телевизионния канал RT Маргарита Симонян и телевизионен водещ Владимир Соловьов.

Как да се изградят по-нататъшни отношения с Русия, лидерите на ЕС ще обсъдят на извънредна среща на върха. Брюксел вече предупреди, че Съюзът е готов за затягане на санкциите. Хората, попадащи в списъка със санкции получават забрана за влизане в страните от ЕС, както и транзитно преминаване през тяхна територия. Банковите сметки на „наказаните“, ако имат такива, в страните от ЕС, ще бъдат замразени. Освен това на граждани и компании от ЕС ще бъде забранено да им предоставят финансиране по какъвто и да е начин.



Одобрението на следващия пакет от санкции беше официално обявено в сряда в отговор на „признаването на независимостта на неконтролираните от украинското правителство територии на Донецк и Луганск“ и на „последващото решение за изпращане на руски войски в тези територии“. Така общо 555 лица и 52 организации в момента са под санкции във връзка с украинската криза.