0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта, в момент, в който сраженията в украинската столица продължават. Той призова хората да защитават столицата, предадоха световните агенции.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Тази нощ министерството на отбраната на Украйна съобщи, че украинските сили са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76  близо до Василков, предаде Франс прес. Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. 

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Стана ясно още, че Украйна е поискала спешна финансова помощ от Международния валутен фонд. Кристалина Георгиева  подчертава, че фондът разполага с известен брой инструменти и в хода на развитието на ситуацията в Украйна фондът ще продължи да обсъжда с властите как най-добре ще може да им се помогне. Георгиева спомена, че сега са е в ход и предоставянето на политически съвети на Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън е упълномощил държавния секретар Антъни Блинкен да освободи до 350 милиона долара за незабавна подкрепа за сигурността и отбраната на Украйна, съобщават от Белия дом.

Редица страни затварят и въздуното си пространство за руски самолети като България, Великобритания, Молдова и Беларус. Действието се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна.