0

С АЩ потвърдиха днес, че втори американски гражданин е бил убит в боеве в Украйна и приканиха отново американците да не се включват в бойните действия в тази страна, предадоха световните агенции.

Държавният департамент съобщи, че вторият загинал е 52-годишният Стивън Забелски и поясни, че се оказва консулско съдействие на семейството му.

"Призовавам американските граждани да не пътуват до Украйна заради въоръжения конфликт там и заради риска те да бъдат взети на прицел заради американската си националност от представители по сигурността на руското правителство, намиращи се в Украйна", заяви говорител на департамента.

Той призова американците, които се намират в Украйна, да я напуснат незабавно, ако пътуването е сигурно, с обществен или частен транспорт по суша.

Стивън Забелски е вторият американец, убит в сражения в Украйна от началото на руската инвазия. Бившият американски морски пехотинец, 22-годишният Уили Джоузеф Кенсъл, бе убит в Украйна края на април. 

От некролог, публикуван от вестник в щата Ню Йорк, в който  живеел Стивън Забелски, сега става ясно, че той е бивш строителен работник и че има съпруга и пет доведени деца. Той е и бивш военен от сухопътните сили на САЩ. Забелски е умрял на 15 май по време на сражения в село Дорожнянк в Украйна, се казва още в текста.

А според източници на сп. "Ролинг стоун" той е стъпил на мина, която се е взривила.

Смъртта му бе потвърдена в момент, в който стана ясно, че двама американски военни, които са се сражавали като доброволци на страната на украинските сили, са били пленени в началото на юни в Източна Украйна.

САЩ са категорично несъгласни с руската позиция, че двамата американски граждани, пленени в Украйна, не са защитени от Женевската конвенция за военнопленниците. Това заяви днес високопоставен служител на Държавния департамент, според когото Вашингтон е изразил това свое становище пред правителството в Москва, предаде Ройтерс.

В интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си говорителят на Кремъл каза вчера, че двамата американци са се сражавали в Украйна, с което са заплашвали живота на руски войници, и ще понесат отговорност за действията си.

Москва заяви днес, че не знае местонахождението на двамата американци, като каза, че те са наемници и може да бъдат осъдени на смърт от подкрепяните от Русия сепаратисти. Според руската агенция Интерфакс, цитираща неназован източник, Александър Друки, на 39 години, и Анди Уин, на 27 години, се намират на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

Британците Шон Пинър и Ейдън Аслин и мароканецът Брахим Саадун, доброволци в украинската армия, вече бяха осъдени на смърт, след като бяха заловени в ДНР. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред репортери, че не е изключено двамата американци от щата Алабама също да получат смъртни присъди, ако бъдат съдени на сепаратистка територия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ окачестви като "потресаващ" факта, че официален представител на Русия намеква за предстояща смъртна присъда за двамата американци, пленени в Украйна, предаде Ройтерс.

"Потресаващо е официален представител на Русия даже да намеква за смъртна присъда на американски граждани . . . в Украйна", заяви Джон Кърби, координатор за стратегическите комуникации в Съвета.

Той каза още, че президентът на Русия Владимир Путин, като блокира износа на зърно от Украйна, използва храните и продоволствията като оръжие.