0

П резидентът на САЩ Джо Байдън призна на 11 юли, че държи четири пушки у дома.

„Имам четири пушки: две мои и две на мъртвия ми син. Държа ги заключени, както би трябвало да прави всеки отговорен собственик на оръжие.“, каза държавният глава по време на подписването на закона за промени в правилата за притежание на оръжие.

Байдън призова всеки собственик на огнестрелно оръжие също да носи отговорност. „Никой друг не трябва да има достъп до вашата собственост. Затворете го, купете специална ключалка. Ако не, и се случи нещо лошо -трябва да понесете отговорност“, каза Байдън.

По-рано Байдън обеща допълнително затягане на правилата за притежание на оръжие, включително възстановяване на забраната за щурмови пушки и пълнители с голям капацитет. На 24 юни Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за затягане на контрола върху оръжията. Инициативата беше подкрепена от 234 членове на Камарата, включително 14 републиканци. Против бяха 193 депутати. Законопроектът ще затегне проверката на купувачите на оръжие под 21-годишна възраст и ще въведе забрана за притежание от всички лица, осъдени за домашно насилие.

Призивите за по-строги закони за носене на оръжие дойдоха след стрелбата на 24 май в основно училище в Тексас . В резултат на това загинаха 19 деца и двама учители. Според данни на ФБР масовите стрелби в САЩ през 2021 г. са се увеличили с 52,5% спрямо 2020 г. и с 96,8% за последните пет години.