0

Р усия e спечелилa 93 милиарда евро от износ на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната си в Украйна, като повечето пари да дошли от Европейския съюз, въпреки санкциите, сочи докладът на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чист въздух. Експортната цена на горивата е била с около 60% по-висока от миналата година.

Според проучването ЕС е купил 61% от руския износ на изкопаеми горива през първите 100 дни на войната на стойност около 57 милиарда евро. Най-големите купувачи са Китай с 12,6 милиарда евро, Германия (12,1 милиарда) и Италия (7,8 милиарда), според доклада.

Приходите на Русия от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол (46 милиарда), следвани от тръбопроводен газ, нефтопродукти, втечнен природен газ и въглища.

Въпреки че износът на Русия спадна рязко през май, тъй като страните от ЕС избягват доставките заради инвазията в Украйна, глобалното покачване на цените на изкопаемите горива продължава да пълни хазната на Кремъл, като приходите от износ достигаха рекордни нива. Средните експортни цени на Русия са с около 60% по-високи от миналата година, сочи докладът. Някои страни са увеличили покупките си от Москва, включително Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Франция.