0

Р ъководителят на подкрепян от Русия сепаратистки регион в Източна Украйна каза днес, че може да има още още украински бойци, които се крият в огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, въпреки че Москва официално обяви, че операцията за взимането на комплекса под контрол е приключила успешно, предаде АП.

"Те може да се крият... Може да са се загубили някъде, да са изостанали зад тези, които се предадоха", каза лидерът на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин.

На 20 май руската армия обяви "Азовстал" и целия Мариупол за "напълно освободени" и каза, че общо 2439 украински военни са излезли от последното гнездо на съпротива в обсадения град, припомня АП.

Пушилин посочи, че ако има останали украинци в завода, те не биха представлявали заплаха за руските сили.

В момента тече работата по разминирането на голяма част от "Азовстал" и лидерът на ДНР обясни, че ще може да се каже дали някой не е останал там чак след като този процес завърши и заводът бъде цялостно инспектиран.

"За съжаление вече имаме ранен сапьор", каза Пушилин. "Има много капани, капани-бомби... Ето защо разминирането трябва да се провежда много внимателно", подчерта лидерът на ДНР.

Русия призова чуждестранните собственици на кораби в пристанището на Мариупол да ги изтеглят

Русия призовава Международната морска организация и дипломатическите мисии на редица държави, сред които и България, да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация. Това заяви днес началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме дипломатическите представителства на България, Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция, Ямайка и Международната морска организация да окажат ефективно влияние върху собствениците на намиращите се в пристанището на Мариупол съдове да ги изведат до местата по постоянна регистрация", каза Мизинцев.

Той уточни, че шест чуждестранни товарни кораба остават в пристанището на югоизточния украински град на Азовско море, който бе превзет този месец от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област.

"Въпреки условията, създадени от руската страна за безопасно излизане на шест чуждестранни кораба за сухи, насипни товари, блокирани преди това от Украйна: "Царевна" (България), "Азбург" (Доминиканска република), "Смарта" (Либерия), "Блу Стар" (Панама), "Азов Конкорд" ( Турция), "Лейди Аугуста" (Ямайка), от водите на Мариупол, ръководствата на страните, от (които са) компаниите, притежаващи (тези) съдове, все още не са предприели мерки за изтегляне на тези кораби", каза Мизинцев.

Той обяви, че специалисти от руския Военноморски флот са елиминирали опасността от мини в акваторията на пристанището на Мариупол. "В резултат... цивилни кораби може безопасно да използват пристанището", каза руският генерал.