0

М ощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс.

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.

Украйна пое отговорност за потапянето на „Москва“ и каза, че крайцерът е бил ударен с ракета.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че високопоставени американски служители скоро ще вземат решение дали да изпратят висш държавен служител в Киев като знак на подкрепа за Украйна и допусна, че това може да е той самият, предаде Ройтерс.

Преди това източник, запознат с темата, каза в сряда, че е възможно да замине министърът на отбраната Лойд Остин или държавният секретар Антъни Блинкън, но вероятно Байдън или вицепрезидентката Камала Харис няма да заминат.

Американски служители започнаха да обмислят изпращане на високопоставен пратеник, след като миналата седмица британският премиер Борис Джонсън имаше успешна визита в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

„Ако и когато това се случи, ще искаме да сме сигурни, че е направено по много безопасен начин“, каза съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан във вчерашно интервю в Икономическия клуб във Вашингтон.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски каза днес на украинците, че трябва да са горди, че са оцелели 50 дни под руски атаки, „докато руснаците ни даваха максимум пет“, предаде АП.

В среднощното си видеообръщение Зеленски нарече това „постижение на милиони украинци, на всеки един, който на 24 февруари е взел най-важното решение в живота си – да се сражава“.

Зеленски изброи подробно и почти поетично много начини, по които украинците са помогнали да бъдат отблъснати руските войски, включително „онези, които показаха, че руските бойни кораби могат да отплават… към морското дъно.

Това беше единственото му непряко споменаване на руския ракетен крайцер „Москва“.

Държавният глава каза, че помни първия ден от инвазията, когато много световни лидери, несигурни дали Украйна може да оцелее, са го съветвали да напусне страната.

„Те обаче не знаеха колко смели са украинците, колко много ценим свободата и възможността да живеем, както ние искаме“, заключи Зеленски.