0

Х иляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите, които според тях са довели до смъртта на млада жена, предадоха Асошиейтед прес.

Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите, които според тях са довели до смъртта на млада жена, предадоха Асошиейтед прес.

През януари в Полша влезе в сила решение на Конституционния съд, според което абортът поради дефекти на плода противоречи на Конституцията на страната. Миналия октомври съдът отсъди, че отстраняването на увреден зародиш противоречи на основния закон. Извън забраната останаха само абортите в случаи на изнасилване или инцест или когато е застрашен животът на майката. Управляващите консерватори обещаха да вложат повече усилия в подпомагане на семействата с болни деца.

Това доведе до почти пълна забрана на абортите и множество протести.
Участниците в протестите този уикенд във Варшава и десетки други градове носеха свещи и плакати с лозунги като "безразличието е съучастие" и призоваващи да не се допускат повече подобни случаи.


Според активисти смъртта на 30-годишната Изабела, починала в 22-ата седмица на бременността си от септичен шок, се дължи на решението на съда.
Жената отишла в болница в Пшчина през септември поради изтичане на околоплодната течност. По-рано данните от сканирането показали множество дефекти на зародиша. Лекарите обаче отказали да сложат край на бременността й, защото сърцето на плода все още биело.
Те решили да извършат цезарово сечение, след като се установило, че сърцето му е спряло, но жената починала на път към операционната. "Нейното сърце също биеше", пишеше на плакати, носени от участници в протестите.
Полският портал Onet.pl публикува интервю със съпруга на жена, която, според него, е починала при подобни обстоятелства.
Беше разпространено и съобщени на Изабела. „Бебето тежи 485 грама. Засега, благодарение на закона за абортите, трябва да лежа. И те не могат да направят нищо. Ще чакат докато умре или нещо започне, а ако не, мога да очаквам сепсис, “, каза Изабела в текстово съобщение до майка си, съобщи частната телевизия TVN24.

„Не можех да повярвам, мислех, че не е вярно“, каза майката на Изабела Барбара Будзовска пред TVN24. "Как може да й се случи такова нещо в болницата? В крайна сметка тя отиде там за помощ."

Будзовска е започнала съдебни дела за лечението на Изабела, обвинявайки лекарите в злоупотреба, но също така нарече смъртта „последствие от присъдата“.

От болницата написаха, че всички медицински решения са взети, като се вземат предвид законовите разпоредби и стандартите на поведение, които са в сила в Полша.

В петък болницата съобщи, че е отстранила двама лекари, които са били на служба към момента на смъртта.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) обаче отхвърля твърденията, че решението на Конституционния трибунал е виновно за смъртта на Изабела, като го приписва на грешка на лекарите.

"Когато става дума за живота и здравето на майката... ако е в опасност, тогава прекъсването на бременността е възможно и решението не променя нищо", каза премиерът Матеуш Моравецки в петък.

Според правителството причината за смъртта на Изабела е лекарска грешка, а не решението на съда. Здравният министър Адам Неджелски обеща да публикува насоки, обясняващи кога абортите са законни и кога - не.

„Случаят на Изабела ясно показва, че решението на Конституционния трибунал е имало смразяващ ефект върху лекарите“, каза Урсула Гричук от Федерацията за жени и семейно планиране, каза пред Ройтерс.