0

У чени от Университета на Мисури, откриха в канализацията на Ню Йорк поне четири неизвестни досега варианта на SARS-CoV-2, пише Nature Communications.

Проби от отпадъчните води на Ню Йорк се събират от лятото на 2020 г. насам. В пробите от 2021 г. изследователите откриват варианти на вируса с мутации, които не са характерни за нито един от известните варианти. Всички мутации засягат една и съща област от генома на вируса.

"Все още не знаем откъде се е появил вариантът "омикрон", но той трябва да е дошъл отнякъде", отбелязват изследователите. - Навсякъде се появяват нови варианти, включително "омикрон", който в крайна сметка попадна удари населението на планетата и предизвиква хаос. Смятаме, че тези необичайни мутирали екземпляри могат да бъдат в основата на появата на нов вариант, който е опасен за хората."

При хората откритите варианти не са идентифицирани. Според изследователите този случай е свързан с мутации, възникнали в резултат на разпространението на вируса сред животни, вероятно плъхове, живеещи в канализационната система на Ню Йорк. SARS-CoV-2 е попаднал в човешкия организъм от животни, но сега изглежда е настъпил обратният процес - "човешките" версии на вируса са се разпространили сред животните и са се развили в техните тела. Все още не е ясно доколко те могат да бъдат заразни за хората.