0

Г оворителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова на преговори с Украйна в Минск. Украинският президент Володимир Зеленски призова Владимир Путин да седнат на масата за преговори.

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е готова на преговори с Украйна в Минск. Украинският президент Володимир Зеленски призова Владимир Путин да седнат на масата за преговори.

 

"Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. По цялата територия на Украйна се водят боеве. Дайте да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора", заяви Зеленски.

По-рано той подчерта, че колкото по-рано започне този разговор, толкова по-малкои ще са загубите за Русия. И констатира, че така или иначе, когато завършат военните действия, на двете страни ще им се наложи да разговарят, цитира го УНИАН. Зеленски се обърна към руснаците. "Уважаеми граждани на Руската федерация, тази нощ бомбардираха жилищни квартали на града-герой Киев. Това напомня 1941 г. Всички, които излизате да протестирате - ние ви виждаме. Това означава, че ни чувате. Това означава, че ни вярвате. Борете се за нас, борете се срещу войната", заяви украинският президент.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отговори: "Ние сме готови за преговори във всеки един момент. Само Въоръжените сили на Украйна да откликнат на призива на нашия президент, да спрат съпротивата и да се предадат", заяви Лавров след среща с колегите си от ЛНР и ДНР.

Той подчерта, че Русия не възнамерява да окупира Украйна и е повече от заинтересована украинският народ да бъде независим. Целта на военната операция е украинците да се освободят от властта на неонацистите и сами да определят своето бъдеще, каза още той. Той разкритикува Зеленски, че не казва истината, когато заявява, че е готов да обсъжда неутралитет на Украйна.

"Той сега не казва истината, по-простичко казано - лъже, когато заявява, че е готов да обсъжда неутрален статут на Украйна", коментира пред медиите Лавров. И подчерта, че украинският президент не е пожелал да се договори с Русия, когато тя е повдигала въпроса за обезпечаването на сигурността в региона, като така е пропуснал възможността.

"Ние предлагахме различни варианти за обезпечаване на сигурността. Президентът Путин говори за това на пресконференцията след преговорите с президента Макрон. Той директно каза: разширението на НАТО е неприемливо, но ние искаме да намерим варианти на обезпечаване на сигурността чрез съвместни преговори и усилия, които да гарантират съответните условия, възможности и искания за Украйна, за европейските страни и, разбира се, за Русия", припомни Лавров думите на Путин.

"Затова пропуснатите възможности от президента Зеленски са добре известни и не трябва сега да прехвърля от болната на здравата глава", добави Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и "Русская весна".