0

Р едица украински медии съобщават, че операцията по превземането на Донбас на руската армия е започнала.

Жители на Донецк съобщават, че стрелбата вече е започнала "на всички фронтове". „Докато по-рано експлозиите се чуваха от запад или юг, сега се стреля отвсякъде… Изглежда, че е започнало настъпление", предполагат донецките жители.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че руските войски са започнали операция, целяща установяването на пълен контрол върху територията на Донецка и Луганска област, съобщи 24tv.ua.

"В Слобожанския и Донецкия оперативен район агресорът е активирал настъпателни и щурмови действия в определени направления", се казва в изявление на украинските въоръжени сили.

По данни на украинските военни в Слобожанското направление руската групировка продължава частично да блокира Харков.

Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай също говори за руски нападения. "Току-що беше загубен контролът над град Кременна. Водят се улични боеве." Той заяви, че вече не е възможно да се евакуира малкият град. "С всеки изминал час ситуацията се влошава." В Кременна, от 18 000 жители преди войната, около 4000 души все още са се запазили. Съобщава се и за тежки боеве около градовете Рубишне и Попасна.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович по-рано съобщи за руския напредък към Гуляйполе в Запорожската област в югоизточната част на страната. Твърди се, че са разположени около 10 000 руски войници.Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов също заяви, че от сутринта на 18 април руските части се опитват да преминат в настъпление в Източна Украйна. "Нашите войници се държат. Само на две места са успели да пробият - това е Кремена и още един малък град. Боевете продължават. Ние не се отказваме от нашите територии", каза той.

Руските войски започнаха битката за Донбас, за която се подготвят от дълго време. Но ние ще се защитим. Ще се борим. Няма да се откажем от нищо украинско и не се нуждаем от нищо чуждо, каза в новото си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

„Разговарях с президента на Литва. Координираме действията си, за да направим цената на Русия за инвазията още по-висока…

Проведох среща относно следвоенното развитие на Украйна. Трябваше да се преосмисли кои отрасли трябва да се развиват след войната. Парите не са в основата, а идеите. Необходимо е да се завършат съдебните, антикорупционните и други реформи. Предадохме отговорите на въпросника на ЕС. Скоро ще преминем към втората част от отговорите. Статутът на кандидат за членство в ЕС ще открие уникални възможности за възстановяването на страната“, каза още Зеленски.

Междувременно руският президент Владимир Путин определи като образцови действията на 64-а отделна мотострелкова бригада и ѝ даде почетното звание "гвардейска", след като Украйна обвини същата военна част, че е участвала в издевателства над цивилни в град Буча, близо до Киев, предаде АФП.

Украйна обвини руската армия, и конкретно 64-а мотострелкова бригада, за избиването на цивилни в Буча, установено след изтеглянето на руските военни на 30 март. Москва отрича тези твърдения и обвинява украинските власти и западните медии в инсценировка на убийствата, или украинските сили, че са го извършили, за да обвинят Русия.