0

З апочна третият рунд от преговорите между Русия и Украйна. Мястото е същото - в Беларус и преговорите отново започнаха със закъснение.

Започна третият рунд от преговорите между Русия и Украйна. Мястото е същото - в Беларус и преговорите отново започнаха със закъснение.

Русия иска Украйна да прекрати военните си действия, да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета й, и да признае Кримския полуостров за руска територия, както и да признае Донецк и Луганск за независими територии. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция Ройтерс.

Песков каза, че Русия е информирала Украйна за своята готовност „незабавно“ да прекрати военните действия, ако Киев изпълни въпросните искания.

Досега това е най-ясното определяне на условията на Москва за прекратяване на т. нар. „специална военна операция“, която продължава вече дванайсети ден, отбелязва агенцията.

Песков заяви, че Украйна е запозната с руските условия. „Беше им съобщено, че всичко това може да спре незабавно“, каза още той.

По темата за неутралитета на Украйна Песков каза, че украинците „трябва да направят промени в конституцията", от които да става ясно, че няма да се стреми да се присъедини към какъвто и да е блок“. Той подчерта, че в бъдеще Русия няма да има никакви териториални претенции към Украйна. „Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я доведем докрай. Най-важното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля“, каза Песков.

Очертаването на руските искания идва в момент, в който делегациите от Русия и Украйна се подготвят да се срещнат днес за трети кръг от преговорите за приключване на войната.

В събота стана ясно, че Денис Киреев, който беше част от украинския екип по време на първият кръг преговори, е загинал. Главното разузнавателно управление на Украйна обясни, че Киреев е бил служител на Държавното разузнавателно управление и е умрял "при изпълнение на специална задача".

Междувременно стана ясно и че в по време на дипломатическия форум в Анталия се очаква външните министри на Руската федерация и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба да се срещнат, съобщи за РИА Новости говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Съгласно споразумението, постигнато по време на телефонен разговор между президентите на Русия и Турция, по инициатива на турския лидер, в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия, се планира разговор между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър. Дмитро Кулеба с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу“, каза тя.