0

У краинският президент Володимир Зеленски заяви, че представителите на Киев в преговорите с делегацията на Москва трябва да положат всички усилия за организиране на среща между него и руският държавен глава Владимир Путин.

„Представителите на нашите делегации общуват всеки ден във видео формат. Нашата делегация има ясна задача – да направи всичко, за да се състои срещата на президентите, среща, която, сигурен съм, хората очакват. Нашата цел е в тази борба, в хода на тези сложни преговори, е Украйна да получи необходимия резултат. Ние искаме гаранции за сигурност, за да имаме нормални и ефективни гаранции“, каза той във видеообръщение.

В неделя говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че диалогът между представители на Москва и Киев ще продължи в понеделник чрез видеовръзка. По-късно член на украинската делегация добави, че преговорите ще започнат в 10:30 часа.

На 10 март руският външен министър Сергей Лавров се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в турския град Анталия. След разговора ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че Путин никога не отказва контакти, но те не трябва да бъдат самоцел, а начин за фиксиране на конкретни споразумения.