0

У краинският президент Володимир Зеленски използва поредно си видео обръщение, за да предупреди западните лидери, че Русия използва икономическата си мощ, за да спре съюзниците на Украйна да се намесят във войната.

„Нашата позиция ще бъде представена на тези три срещи на върха. Ще видим кой е приятел, кой е партньор и кой се е продал и ни е предал. Животът може да бъде защитен само в единство. Свободата трябва да бъде въоръжена. Сигурен съм, че хората ще покажат как ни подкрепят. Но политиците също трябва да подкрепят свободата. Те трябва да подкрепят нашата борба за живота ни. Очакваме сериозни стъпки от НАТО, ЕС и Г-7”, посочи украинският президент.

Зеленски ще говори на срещата на върха на НАТО чрез видеовръзка и се очаква да призове за по-модерно въоръжение, включително самолетни и противовъздушни системи. На срещата на Алианса в Брюксел ще присъства и американският президент Джо Байдън. България е представена от държавния глава Румен Радев и министъра на отбраната. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече обяви, че трябва да се постигне споразумение за укрепване на позициите на НАТО във всички области със значително увеличаване на силите в Източния фланг на Алианса - по суша, въздух и море. Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия.