0

У краинският президент Владимир Зеленски заяви, че евентуални споразумения с Русия, включително тези относно гаранциите за сигурност, трябва да бъдат поставени на референдум в Украйна.

„Обясних на преговарящата група, че когато обсъждат всички тези промени, а те могат да се окажат исторически за страната ни, те трябва да бъдат гласувани на референдум“, каза Зеленски в интервю за западни и украински медии. „Народът ще трябва да каже мнението си за евентуaлни компромиси. Но какви ще бъдат те, вече е въпрос на разговорите между Украйна и Русия. Затова съм готов на всичко, ако е съобразено с нашия народ“, каза той.

Зеленски добави, че смята за "нормален компромис" ситуация, при която Украйна се съгласи, че няма да се присъединява към НАТО, но ще получи гаранции за сигурност от отделни страни - членки на Алианса. По отношение на перспективата за членство на Украйна в НАТО Зеленски каза: „Отговорът е много прост. Ние вече разбираме всичко. НАТО не ни иска, защото се страхува от Русия. Това е всичко“ „Има държави от НАТО, които са готови да ни осигурят сигурност, но не и да станем членове на Алианса“, каза президентът на Украйна.