0

С итуацията в Бородянка, град на северозапад от Киев, където украинските сили си върнаха контрола наскоро, е много по-ужасяваща отколкото в Буча, където цивилни бяха избити. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.

"Има повече жертви", заяви Зеленски визирайки Бородянка и съпоставяйки го с Буча. "Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен", предупреди той.

Зеленски също така изрази признателност заради решението да се суспендира Русия от Съвета за правата на човека към ООН. Той заяви, че военнопрестъпници не трябва да бъдат представлявани в този орган.

"Суспендирането на членството на Русия в Съвета за правата на човека към ООН е ново наказание за агресията срещу Украйна", написа Зеленски в Туитър и изрази признателност за солидарността, проявена от страна на партньорите на Украйна.

"Ние трябва да запазим координирания натиск над Русия във всички международни форуми. Нека да принудим Русия да търси мир с нас", каза той.

Малко преди това украинският главен прокурор Ирина Венедиктова заяви, че 26 тела са били открити от спасителни екипи сред отломките на два жилищни блока, бомбардирани в Бородянка. Преди войната в града имаше 13 000 жители.

"Само цивилното население е било взето на прицел. Няма никакъв военен обект в това населено място", поясни Венедиктова и каза, че е трудно да се прогнозира колко още мъртви ще бъдат преброени там.

Венедиктова заяви, че руснаците са използвали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън, които сеят смърт и разрушение. "Има доказателства за военни престъпления на руските сили на всеки ъгъл. Врагът подмолно е бомбардирал жилищна инфраструктура вечер, когато максимален брой хора са си у  дома", допълни Венедиктова. Тя обвини руските военни и в убийства, мъчения и побоища на цивилни, както и в изнасилвания, подчертавайки, че силите на реда събират доказателства за местните и международните съдилища.

Междувременно постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха въвеждане на ембарго върху руските въглища и затварянето на европейски пристанища за руските кораби в рамките на пети пакет от наказателни мерки срещу Русия,  съобщи френското ротационно председателство на ЕС, предаде Франс прес.

Санкционният пакет предвижда и забрана на износа на стоки към Русия, по-специално на високотехнологични продукти, на стойност 10 милиарда евро, както замразяване на авоари на няколко руски банки.

Санкциите включват забрана на вноса, освен на руски въглища, и на дървесина и на водка от Русия, посочва ДПА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел е предложил увеличение с 500 милиона евро на финансирането на оръжия за Украйна, предадоха световните агенции. Мишел изрази подкрепата си тази инициатива.