0

Р уската журналистка Марина Овсянникова, която развя плакат срещу войната в Украйна в ефира на руската телевизия „Первый канал“, разказа в социалната мрежа Telegram какво я е подтикнало към тези драстични действия.

„Това, което се случва сега в Украйна, е престъпление. А Русия е държава-агресор. И само един човек е отговорен за това престъпление. И този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми е рускиня. И никога не са били врагове. И тази огърлица на врата ми (в цветовете на руското и украинското знаме) е символ на факта, че Русия трябва незабавно да спре братоубийствената война и нашите братски народи все пак ще могат да се помирят“, каза тя.

Овсянникова добави още: „За съжаление през последните години работя в тази телевизия и се занимавам с кремълска пропаганда и сега много се срамувам от това. Срамота е, че лъжа от телевизионния канал. Срам ме е, че съм зомбирала руския народ. Мълчахме през 2014 г., когато всичко това тепърва започваше. Не излизахме на митинги, когато Кремъл отрови Навални. Просто мълчаливо наблюдавахме този античовешки режим. И сега целият свят ни обърна гръб. И още десет поколения наши потомци няма да се изчистят от срама на тази братоубийствена война.

Ние, руският народ, сме мислещи и умни и само в нашата сила е да спрем това безумие. Излизайте на митинги, не се страхувайте от нищо, не могат да ни затворят всички”. След акцията Овсянникова е задържана от полицията. В момента тя е на разпит в полицейското управление.