П рез 2022 г феновете се сбогуват с с един от любимите си телевизионни детективи – Ендевър.

През 2022 г феновете се сбогуват с с един от любимите си телевизионни детективи – Ендевър.

Последният осми сезон на „Ендевър“ стартира на 7 февруари по Epic Drama и по този повод ви представяме 5 любопитни факта за сериала:

1. „Ендевър“, който има осем излезли досега сезона, започва като самостоятелен ТВ филм, посветен на Инспектор Морз, в чест на сериала, който тече от 1987 г. до 1993 г., но филмът е толкова успешен – с над 8 млн. зрители само във Великобритания – че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредица, която от 2012 г. насам натрупва сериозна база почитатели в целия свят.

2. Създателят на телевизионната поредица, Колин Декстър (починал през 2017 г.), се появява в епизодични роли на няколко пъти. Поради влошено здраве, той не се появява лично от сезон четвърти насам, но екипът продължава да го вмъква чрез снимки или изрезки от вестници и след това.

 3. Шон Евънс е в главната роля. Той, обаче, отказва да подпише дългосрочен договор, като всеки път се съгласява само за предстоящия сезон. Казва, че една от причините е, че когато се съгласява за първата си ТВ роля – в Teachers – няма идея на къде ще тръгне сериала и ако е знаел, че може да свърши по всяко време, това щяло да го мотивира да е по-креативен.

4. Роджър Алъм, който е в ролята на партньора на Морз, Търздей, казва, че харесва героя си, защото макар да е преживял Втората световна война, е успял да запази своята приземеност и човечност. Нещо повече – от там намира своя морален компас, който е характерна черта на героя му.

 5. Шон Евънс, който е и режисьор на някои от епизодите в „Ендевър“, признава, че не е гледал епизоди от „Инспектор Морз“, сериалът предшестващ Endeavour, защото не искал версията на Джон Тоу да повлияе на неговия герой по никакъв начин. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода от изпълнението на друг актьор. Смятаме, че подходът му е бил правилен и персонажът му, който през 2022-ра става на 10 телевизионни години, е уникален.