0

Н овозеландката Джейн Кемпиън е голямата победителка сред наградените от Американската гилдия на режисьорите тази година. Именно режиьорката на черния уестърн "Силата на кучето" закова приза за пълнометражен игрален филм, което я прави и фаворитка за наградата "Оскар" в категорията за най-добър режисьор.

Новозеландката Джейн Кемпиън е голямата победителка сред наградените от Американската гилдия на режисьорите тази година. Именно режиьорката на черния уестърн "Силата на кучето" закова приза за пълнометражен игрален филм, което я прави и фаворитка за наградата "Оскар" в категорията за най-добър режисьор.

Номинираните в категорията получиха медальон и се изказаха в залата на х-л "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Освен Джейн Кемпиън това бяха Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Дени Вилньов за "Дюн". Кенет Брана ("Белфаст"), обаче не присъства и изпрати записано изказване.

Джейн Кемпиън е едва втората жена с две номинации за топ отличието на организацията. Първата й номинация е за "Пианото" през 1993 г., заради което в речта си тя отбеляза големия прогрес спрямо жените в киното.

"Пътят беше дълъг. Спомням си как бях единствената жена в залата. Спомням си това чувство на аутсайдер, докато се борех да разкажа нещо. . . мисля, че е време да обявим един вид победа на този фронт. Стигнахме толкова далече и нещо повече - няма да се върнем назад. Чувството за безкраен хоризонт, този спектър от възможности ме изпълва с енергия. Надявам се и вас също", каза Кемпиън.

За първи пълнометражен игрален филм пък бе отличена Маги Джиленхол с "Непознатата дъщеря". Стенли Нелсън получи наградата за документална продукция за "Атика".

Бари Дженкинс спечели отличието на Гилдията на режисьорите за лимитиран сериал за "Подземната железница". В категорията за най-добър драматичен сериал беше отличен Марк Майлод за "Наследници", а за комедиен сериал - Лусия Аниело за "Hacks" (Хитрини).

На церемонията, водена от Джъд Апатоу, Спайк Лий беше почетен с наградата за цялостни постижения в режисурата на игрални филми. Лий е първият афроамериканец, удостоен с наградата за изключителни постижения в киното. Тя е връчвана само на 35 режисьори, сред които Франк Капра, Алфред Хичкок, Орсън Уелс, Били Уайлдър, Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, Милош Форман. Най-скорошният й носител - Ридли Скот, беше почетен през 2017 г.