0

А мериканският певец и автор на песни Джон Роджър Стивънс, известен професионално като Джон Леджънд, се нареди сред изпълнителите, които се сбогуваха с голяма част от музикта си. Той продаде 50% от правата върху своя каталог със звукозаписи в сделка с компаниите KKR и BMG срещу неизвестна сума.

Американският певец и автор на песни Джон Роджър Стивънс, известен професионално като Джон Леджънд, се нареди сред изпълнителите, които се сбогуваха с голяма част от музикта си. Той продаде 50% от правата върху своя каталог със звукозаписи в сделка с компаниите KKR и BMG срещу неизвестна сума.

Споразумението стана факт, след като миналия месец двете компании за първи път се събраха, за да закупят правата върху емблематични парчета на ZZ Top. BMG пък наскоро придоби и правата върху каталозите на Тина Търнър, Мик Флитууд и Motley Crue.

Последната сделка прави KKR и BMG собственици на половината от правата на песните на Леджънд, записани между 2004 и 2021 г., включително дебютния му албум от 2004 г. Get Lifted и най-големия хит All Of Me от 2013 г..

Друга огромна продажба на каталог наскоро беше тази върху всички песни на покойния британски рок изпълнител Дейвид Боуи. Те бяха придобити от Американската звукозаписна компания Warner Music Group срещу 250 милиона долара, като сделката обхваща издателските права за всички 26 студийни албума на музиканта от 1968 до 2016 г.

Warner Chappell сключиха каталожни сделки още с Бруно Марс, Карди Би, Куинси Джоунс, Андерсън Паак, Сауити, Джордж Майкъл и други.

В началото на миналта година също с половината от правата върху парчетата си се сбогува и канадският музикант Нийл Йънг. Той продаде 50% от музикалния си каталог, който възлизаше на 1180 песни и беше оценен на около 150 млн. долара.

Тогава 75-годишната музикална легенда подписа доходоносна сделка с компанията Hipgnosis Songs Fund, след неотдавнашното им придобиване на 100% от цялата музикална колекция на бившия китарист на британско-американската група Fleetwood Mac – Линдзи Бъкингам.

Други артисти, които са продали правата си неотдавна, включват Пол Саймън, Боб Дилън и Брус Спрингстийн.