0

Б ританският музикант Ед Шийрън си тананикал и пял в съда, докато давал показания по делото за авторските права на неговия хит от 2017 г. Shape Of You, съобщи Reuters. Той бе обвинен от грайм изпълнителя Сами Чокри, изявяващ се като Сами Суич, и продуцента Рос О'Донъхю, че Shape of You повтаря някои стихове и фрази от тяхната песен Oh Why от 2015 г.

Британският музикант Ед Шийрън си тананикал и пял в съда, докато давал показания по делото за авторските права на неговия хит от 2017 г. Shape Of You, съобщи Reuters. Той бе обвинен от грайм изпълнителя Сами Чокри, изявяващ се като Сами Суич, и продуцента Рос О'Донъхю, че Shape of You повтаря някои стихове и фрази от тяхната песен Oh Why от 2015 г.

Ед Шийрън и съавторите на сингъла Стивън Маккъчън и Джон Макдейд категорично отричат твърденията на Чокри и О'Донъхю.

Във втория ден на съдебната битка адвокатът на ищците, Андрю Сътклиф, разпита Шийрън, който си припяваше спорната песен. Той също така изтананика различни хитове, включително и Feeling Good на Нина Симон в същия тон, за да покаже как могат да си приличат мелодии. Запитан няколко пъти за подобните фрази в Shape of You и Oh Why, певецът няколко пъти каза: "И двете са в пентатонични скали, и двете използват гласни".

Адвокатът Сътклиф, който в началото на процеса си позволи да нарече Шийрън "сврака", подробно го разпита за създаването на песента през октомври 2016 г. с неговите съавтори Стивън Маккъчън и Джон Макдейд, както и за промените, правени в нея. "Ако бях чувал Oh Why по това време..., щях да предприема стъпки, за да ги изчистя (спорните фрази – б. р.)", каза Шийрън в свидетелските си показания пред Върховния съд в Лондон. В залата бяха пуснати записи на певеца, за да се направят сравнения.

Ед Шийрън бе разпитан и за музикалните му вкусове. Той каза, че са разнообразни, но особено харесва британския грайм и рап. Изпълнителят сподели, че "изчезнал цяла година" през 2016 г. и не е следил активно британската музикална сцена.

Адвокат Сътклиф определи Шийрън като "музикална катерица". "Консумирате музика жадно", коментира защитникът на Суич и О'Донъхю. "Аз съм почитател на музиката, харесва ми и слушам музика", отвърна певецът. Пред съда той подчерта, че не бил чувал за Сами Суич по времето, за което е обвинен да е заимствал фрази от Oh Why.

Песента Shape of You излезе през 2017 г. в третия албум на Ед Шийрън. Сингълът продължава да е сред най-стриймваните в платформата Спотифай. Хитът донесе и награда "Грами" за най-добро поп соло изпълнение на британския музикант.