0

С пециалната телевизионна премиера по HBO за националния празник 3 март е филмът на Поли Генчева за Боян Петров – „Отново съм тук“.  По-късно през март филмът ще е достъпен за гледане в 12 европейски държави в платформата HBO Max. Точно 3 месеца след появата си на голям екран, документалната лента ще достигне до по-широка аудитория. 

Лентата проследява живота на Боян Петров от дните, когато едва не загуби живота си при катастрофа в Кресненското дефиле през 2016-та,  до трагичния инцидент под Шиша Пангма, който се оказва последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва след 3 май 2018 г. и - въпреки безпрецедентната спасителна акция по въздух и земя между Непал, Китай и България - не е открит.

Режисьорът Поли Генчева намира всички участници от експедицията, за да направи интервюта с алпинистите и да покаже невиждани от българската публика кадри. Пред Телеграф тя заяви: "много време ми отне да разсъждавам защо Боян си тръгна без време. Впоследствие осъзнах, че той всъщност е изпълнил мисията си. Мисията му беше да вдъхновява. Той вдъхновяваше България".  Работата по лентата отнема на екипа повече от пет години. 

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД ТЕЛЕГРАФ: Дъщерята на загиналия алпинист Боян Петров-Тея: Още не мога да се простя с баща си