0

Д ва дни след премиерата й на русенска сцена, като част от 61-вото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, новата мащабна продукция на Държавна опера Русе – операта "Ернани" от Джузепе Верди, ще бъде представена и в столицата.

Два дни след премиерата й на русенска сцена, като част от 61-вото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, новата мащабна продукция на Държавна опера Русе – операта "Ернани" от Джузепе Верди, ще бъде представена и в столицата.

Очакваното събитие ще се състои на 18 март в Зала 1 на НДК, а на 25 март русенската трупа ще има честта да я покаже и в Букурещ, на празниците по повод 100-годишнината на Румънската национална опера.

Диригент постановчик е един от водещите днес тенори в света – Хосе Кура. През последните десетина години той успешно свързва работата си на диригентския пулт със забележителните си певчески изяви на най-големите музикални сцени. Българският оперен артист със световна кариера, от известно време и успешен режисьор – Орлин Анастасов, ще режисира оперния спектакъл, а сценографията ще е дело на младия художник Денис Иванов. Хоровата партия ще подготви Стелиана Димитрова-Хернани.

В образа на Ернани ще се превъплъти тенорът Петър Костов, специализирал в академията "Борис Христов" в Рим, където се усъвършенства в певческия стил белканто при педагозите Антонио Боайе и Мирела Паруто – имена от златната книга на Арена ди Верона. Изявите на Петър Костов са очаквани, желани и се осъществяват на сцените на всички български оперни театри. Освен това след международния си дебют в ролята на Алфред от „Травиата“ заедно с Русенската опера в редица театри в Испания, той с огромен успех пее и във Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия и Италия.

В ролята на Елвира ценителите на оперното изкуство в столицата ще имат възможност да се насладят на солистката на „Ковънт Гардън“ – сопраното Цветелина Василева. Лауреат на международните конкурси „Tито Скипа” и „Франческо Чилеа” в Италия, оперната прима специализира при прочутия тенор Карло Бергонци в Милано в школата на „Ла Скала“. След дебюта й с Леонора от „Трубадур“ в Сан Франциско, в. Times пише за нея: „…красив, подобен на меч сопранов тон, сроден с истинската музикална чувствителност“. Василева е изнасяла концерти в най-престижните зали в повечето европейски столици: в Концертгебау – Амстердам, Роял Албърт Хол – Лондон, а също в Канада и САЩ.

Като Дон Карлос на сцената в НДК ще се представи Венцеслав Анастасов – баритон от изключително висока класа, работещ с някои от най-големите имена в оперния свят: Лорин Маазел, Зубин Мета, Пласидо Доминго и други.-

Пред софийската публика в ролята на Гомес де Силва ще се изяви басът Емил Желев. Лауреат е на международните оперни конкурси „Умберто Джордано“ и в Руффано- Лече, той цяло десетилетие пее на оперните сцени в Италия. През 2007г. Емил Желев е ангажиран в мащабно турне на солистите на Театър Колон (Аржентина), обхващащо страните от Централна и Южна Америка. На сцената на Софийска опера дебютира като Нилаканта в „Лакме“ на Лео Делиб и Симоне от “Джани Скики“. Реализирал е множество записи за Българското национално радио, както и за Българската национална телевизия. Гастролира в изключително успешни задгранични солистични концерти във Франция, Германия, Австрия и Италия.