0

И цхак Финци получава тазгодишната награда "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщиха от Сатиричния театър.

Ицхак Финци получава тазгодишната награда "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщиха от Сатиричния театър.

Големият български актьор е поредният носител на отличието след Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019), Славчо Пеев (2018).

За достижения в хумора и сатирата в българския театър за 2022 г. са номинирани творци в няколко категории. 

За млада надежда посочените са Николай Кенаров, режисьор на постановката "Вечеря за глупаци" от Франсис Вебер (Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна), Николай Николаев, актьор в постановката "Двама в делириум" от Йожен Йонеско, режисьор Николай Йорданов, "Ялта арт рум", и Ния Кръстева за ролята й в "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети (режисьор Венцислав Асенов, Младежки театър).

За женска роля са номинирани Светлана Янчева за изпълнението й в "Шекспирин по време на пандемия" от Теди Москов (МГТ "Зад канала"), Илиана Коджабашева за "Едни момичета" от Нийл Лабют, режисьор Стефан Спасов (Народен театър) и Анна Петрова за "Хайде да правим секс" от Валентин Красногоров, режисьор Владимир Петков (ДТ – Търговище).

За мъжка роля номинираните са Христо Мутафчиев за моноспектакъла "Плач на ангел“ от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, Народен театър), Христо Пъдев за "Балканска сватба" по Бертолт Брехт (режисьор Ивайло Ненов, ДТ "Сава Огнянов", Русе) и Герасим Георгиев-Геро за "Укротяване на опърничавата" от Шекспир (режисьор Стайко Мурджев, ДТ – Пловдив).

За режисура номинирани са Антон Угринов за "Колко е важно да бъдеш сериозен" от Оскар Уайлд (ДТ "Н. Й. Вапцаров", Благоевград), Денислав Янев за "Скъперникът" от Молиер (ДТ "Сава Огнянов", Русе) и Явор Гърдев за "Опашката" от Захари Карабашлиев (ДТ "Иван Радоев", Плевен).

Номинациите за най-добър комедиен или сатиричен спектакъл са за "Колко е важно да бъдеш сериозен" на Антон Угринов, "Укротяване на опърничавата" на Стайко Мурджев и "Скъперникът" на Денислав Янев.

Церемонията по награждаването ще се състои на 7 април от 19.30 ч., когато ще бъде отбелязана и 65-годишнината на Сатиричния театър – домакин на инициативата и събитието.