0

П роектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще педставя България на 59-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще педставя България на 59-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

Жури, назначено със заповед на министъра на културата, в състав председател проф. д-р Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив; и членове проф. д-р Красимир Русев – художник и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“; Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „Кредо Бонум“; д-р Боряна Вълчанова – уредник и куратор в Националната галерия; Ния Табакова – старши експерт в Държавен културен институт към Министерство на външните работи; Владия Михайлова – главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Десислава Дикова – представител на Министерство на културата, разгледа постъпилите в Министерството на културата 17 предложения за кураторски проекти за участие на страната ни в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Класираният на първо място от тях проект е „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов.

Утре от 12.00 часа в Национална галерия Двореца на специална пресконференция ще бъдат представени резултатите от конкурса. Участие в нея ще вземат комисарят на националното участие и директор на Националната галерия Ярослава Бубнова, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата. Венецианското биенале за изкуство ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г.

Проектите, участвали в конкурса, ще бъдат публикувани на страницата на Министерството на културата в Интернет на 12 януари.