0

Р ежисьорът на „Приятели“ Джеймс Бъроуз има поглед върху звездите от любимия ситком в епохата преди да станат популярни имена, пише PEOPLE.

В откъс от предстоящия му мемоар, носещ заглавието „Режисирано от Джеймс Бъроуз“, 10-кратният носител на „Еми“ разказва за оживяването на емблематичното шоу и обсъжда някои от интуитивните си мисли относно вече световноизвестните актьори Кортни Кокс, Мат ЛеБланк, Дженифър Анистън, Лиса Кудроу, Матю Пери и Дейвид Шуимър.

81-годишният Бъроуз е привлечен да режисира пилотния епизод на „Приятели“, чието име първоначално е било „Шест от едно“. Малко по-късно сценаристите Дейвид Крейн и Марта Кауфман решават да сменят заглавието на телевизионния хит, който бързо се превръща в глобален феномен.

gettyimages.com

"Имах добро предчувствие за „Приятели“ и веднага разбрах две неща – първо, нямах време да го режисирам, и второ, трябваше да го режисирам“, пише режисьорът. Допълва, че веднага се влюбил в шестимата актьори, като 95% от оригиналния пилотен сценарий са попаднали в първия епизод на „Приятели“.

Според него, студиото е имало невероятен късмет, че всички шестима актьори, които са били привикани за ролите, са имали свободен график.

Шоуто се върти главно около Моника, в чиято роля влиза Кортни Кокс, въпреки че Бъроуз пише, че актрисата първоначално е била най-скучна от цялата група. Режисьорът обаче допълва, че Кокс бързо израства и намира своя хумор, който показва и на екрана. Според него, сериалът съвсем лесно е можело да се нарича „Моника и приятели“ заради основната роля на г-жа Гелър в събирането на групата.

Оказва се, че Кокс има същата сила и извън екрана. „Тя беше зашеметяващо красива и беше връзката между останалите членове на актьорския състав“, пише Бъроуз.

Най-трудно било Дженифър Анистън да бъде вписана в комедията, защото, според Бъроуз, е едновременно красива и забавна. Той отдава заслужена почит на Мат ЛеБланк за това, че успява да развие Джоуи заедно със сценаристите, наричайки го „най-усъвършенстваният герой“.

„Това е поздрав за уменията му, които неговият герой разви по време на сериала. Той никога не изигра Джоуи като тъп човек, а по-скоро като неразбралия, но по-умен, отколкото всеки си мисли, човек. Той беше героят с най-голям потенциал за растеж и стана най-любим на публиката“, пише Бъроуз.

Режисьорът допълва, че сценарият е важен за развитието на един герой, но още по-важен е самият актьор, който влиза в ролята. Пише, че ЛеБланк е израснал най-много, защото е обръщал внимание на всички бележки от екипа и е искал да се учи от останалите петима, както и от всички гост-звезди в сериала.

С Дейвид Шуимър, пише Бъроуз, връзката им се разраснала отвъд отношенията режисьор-актьор, като той става ментор на тогава прохождащия режисьор. „Още по време на първия сезон, той ме попита дали ще го наставлявам. Наблюдаваше ме в „Приятели“, а по-късно и в „Уил и Грейс“ и други сериали. Бях толкова щастлив, че го уча, колкото и той, че се учи“, припомня си Бъроуз.

Шуимър режисира 10 епизода от „Приятели“, няколко филма и много пиеси в Чикаго и Ню Йорк. Веднъж Бъроуз му казва, че е вторият най-забавен човек, когото познава, но и до ден днешен не му е споделил кой е на първо място.

Матю Пери е имал това, което Бъроуз нарича „много отличителен стил“, казвайки че актьорът е „умният и остроумният“ в шесторката.

И въпреки че нарича Лиса Кудроу „добра приятелка“, Бъроуз споделя, че в началото тя не е била доволна, че именно той ще режисира сериала. В книгата си пише, че казала на екипа си, „Този глупак Джими Бъроуз ще режисира шоуто. Можеш ли да повярваш?“.

Книгата „Режисирано от Джеймс Бъроуз“ ще излезе на пазара на 7 юни.