0

П родуцентът, актьор и фотограф Владимир Карамазов отбеляза в творческтоо си CV поредното световно признание във фотографски конкурс. Този път той получи номинация за тазгодишното издание на престижната надпревара на сп. Smithsonian в категория "Хора", а кадърът под надслова Our Fathers (“Нашите бащи“) отново е от магичните Родопи, с които Карамазов спечели журито и миналата година. Затова че е сред финалистите на международната фотонадпревара се похвали самият той с публикация в социалните мрежи.

Продуцентът, актьор и фотограф Владимир Карамазов отбеляза в творческтоо си CV поредното световно признание във фотографски конкурс. Този път той получи номинация за тазгодишното издание на престижната надпревара на сп. Smithsonian в категория "Хора", а кадърът под надслова Our Fathers (“Нашите бащи“) отново е от магичните Родопи, с които Карамазов спечели журито и миналата година. Затова че е сред финалистите на международната фотонадпревара се похвали самият той с публикация в социалните мрежи.

„И тази година съм сред десетте финалисти в ежегодният конкурс на Smithsonian в категория "Хора". Страхотна новина за мен като фотограф, но още по хубаво е, че отново кадър от Родопите ще може да го видят страшно много зрители. Да видят хубавите хора от планината. Това е една от свръх задачите които съм си поставил - да се опитвам да покажа на света хубавата част от нашата страна чрез фотографията. Миналата година снимката на Йусуф - момчето от планината, беше финалист в същият конкурс. След това спечели още много награди. Надявам се с този кадър да стане същото.“, написа той във Фейсбук.

Героят му в тазгодишният отличения кадър този път е пушещият Митко Хъшов от село Загражден, а самият Карамазов разказва повече за вдъхновението си и срещата си с него.

Our Fathers, Снимка: Владимир Карамазов

"Като го видях му казах, че го търся от месеци. Видях го случайно. Всъщност за тези случайни срещи обикалям като луд. Казах му "сега ще те снимам". Той без да се замисли ми каза "еми, снимай ме". Ама с осветление, му викам и както си трябва и той нямаше никакъв проблем. Като започнах да го снимам ми каза "само ми казвай какво искаш". Абсолютен фотомодел. Много модерен човек, истински родопчанин. Без свян, без задръжки – свободен дух с някаква особена широта гледа на света. Обеща ми да ме води из горите и тайните места в този регион. Ще има още снимки с Митко.И както всяка година може да гласувате за снимките финалисти за наградата на публиката. За който кадър искате гласувайте, но там ще ни видите с Митко.", сподели той.

Припомняме, че в последните години Владимир Карамазов активно и успешно се занимава с художествена фотография, а зад гърба си вече има няколко авторитетни международни награди и номинации с авторските си кадри. През януари се разписа като финалист и в конкурса „Хората на света“, а миналия месец бе сред отличените в издание на Life Framer. „Това е велико. Спечелих един от най-престижните конкурси за мен, които много ценя“, написа тогава фотографът и обясни, че харесва Life Framer, защото търсят новото и различното във фотографията.