0

К ръстиха нов дървесен вид на актьора Леонардо ди Каприо в знак на почит към кампанията му срещу изсичането на горите, съобщиха от Кралската ботаническа градина в Лондон.

Кръстиха нов дървесен вид на актьора Леонардо ди Каприо в знак на почит към кампанията му срещу изсичането на горите, съобщиха от Кралската ботаническа градина в Лондон.

Вечнозеленото дърво с големи жълто-зелени цветове, което е открито в камерунската гора Ебо, е първият нов вид, официално наименуван през 2022 г. от ботаниците от прочутите градини в лондонския квартал Кю.

Научното име на дървото Uvariopsis dicaprio е признание за работата на 47-годишната звезда за предотвратяване на сечта в застрашената гора, където е открит да расте единственият известен екземпляр на дървото.

"Много ценим подкрепата, която Лео ни оказа в кампанията за защита на Ебо миналата година, така че ни се стори подходящо да го почетем по този начин. Ако концесията за дърводобив беше продължила, вероятно щяхме да загубим този вид заради добива на дървесина и селското стопанство, което обикновено следва концесиите за дърводобив", каза Мартин Чийк, който ръководи екипа за Африка в отдела за идентификация и наименования на Кю.

Uvariopsis dicaprio е временно включен в списъка на критично застрашените видове. Единственият известен екземпляр, който е висок 4 метра и има само мъжки цветове, е открит до пешеходен участък, казват учените.