0

„НЕ на войната!“ - това беше призивът, който актьорите Любо Нейков, Александра Сърчаджиева и други отправиха от сцената на Сатиричния театър в третата вечер от началото на руската инвазия в Украйна. Апелът им за мир бе изписан върху голям плакат, който артистите държаха в края на представлението „Всички освен мен“.

„НЕ на войната!“ - това беше призивът, който актьорите Любо Нейков, Александра Сърчаджиева и други отправиха от сцената на Сатиричния театър в третата вечер от началото на руската инвазия в Украйна. Апелът им за мир бе изписан върху голям плакат, който артистите държаха в края на представлението „Всички освен мен“.

Пацифисткият зов бе посрещнат с много аплодисменти и накара българския аниматор с номинация за "Оскар" Теодор Ушев да отправи извинение към тях. Причината – като част от многобройните си коментари във връзка с войната, той разкритикува българската интелигенция, тъй като по думите му повечето от тях „подкрепят Путин и съветват Украйна да се предаде. Това обяснява защо в България имаме мизерна култура и изкуство". Примерът на Нейков и компания обаче го кара да преосмисли позицията си.

„Окей, не бях прав. Току-що видях нещо, което ме развълнува дълбоко... Извинявам се за този пост!“, призна Ушев, като допълни по адрес на актьорите от „Всички освен мен“ „Велики сте, абсолютно велики“.

Послание за прекратяване на огъня бе изпратено и от улиците на Москва от момчето чудо, дало на България рекордното второ място на Евровизия – Кристиан Костов. Роден и отрасъл в руската столица, той се включи в митингите, които в момента се разразяват там, с


призив за оттеглянето на Путин

„Всички сме в шок, уплашени сме, не знаем какво да очакваме. Излизаме по улицата, правим митинги. Само първия ден има задържани над 1700 човека. Но има доста повече, за които не знаем. Хората тук са уплашени. Всеки ден се събуждам в ужас и лягам в същото настроение. Надявам се всичко това да мине колкото може по-бързо”, каза певецът пред NOVA.

Футболистът Ваня Джаферович пък с тъга сподели, че настоящите събития му навяват спомени за собствената му съдба на бежанец. „Това, което се случва в Украйна, ми напомня на войната в бивша Югославия за съжаление. Нищо не беше наред, а аз израснах като бежанец, до ден днешен без чувство за принадлежност и без дом. Това ще се случи и с украинците", гласяха мрачните пророчества на звездата от „Сървайвър“.

Инфлуенсърката Александра Петканова също развя украинско знаменце, като се опита да направи паралел с личния си живот и ситуацията в Украйна в момента. "Не стига, че минавам през такива житейски събития в живота си, ами сега и война. Опитвах се много да не отразявам тези новини, но сега, четейки малко по задълбочено, започнах да си се притеснявам", заяви моделката в Инстаграм стори.

С нестандартно послание за мир се включи и попфолк звездата Андреа, която се


зави гола със синьо-жълтото знаме

и с това отнесе негодуванието на феновете си. „Можеше една нормална снимка със знамето, ако наистина целта е подкрепа за Украйна... Хората там ги убиват, тя легнала гола със знамето...“, написа един от критикуващите я.

Междувременно от Съюза на българските филмови дейци също заявиха, че осъждат действията на Русия, а филмовите студия на „Ню Бояна“ и B2Y Productions пуснаха информация, че са готови да предоставят подслон и работа на всички нуждаещи се бежанци от Украйна, които са професионалисти във филмовата индустрия.

Многобройни призиви за мир разтърсиха и света отвъд Океана. Актьорът Райън Рейнолдс и съпругата му Блейк Лайвли подеха специална кампания за подкрепа на украинските бежанци. Артистичното семейство ще дари 1 милион долара, за да може да им бъде осигурен подслон и храна. Дарението е насочено към Агенцията на ООН за бежанците.

Среден пръст на Путин буквално показа и поп идолът Мадона, а от популярния анимационен сериал „Семейство Симпсънс“ развяха украинското знаме. На фона на руската инвазия молитва за Украйна дойде и от холивудската икона Анджелина Джоли, която също е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и каза, че "нейният фокус и този на колегите й е да се прави всичко възможно, за да се гарантира защитата и основните човешки права на прогонените хора и бежанците в региона".

Други звезди, които не останаха безучастни и изразиха подкрепа към Украйна, са още Мария Бакалова, Арнолд Шварценегер, Майли Сайръс, Ким Кардашиян, Джаред Лето, Реджина Спектор, Стивън Кинг, Джон Сина, Карди Би и много други.