0

М ария Бакалова получи приза "БГ модна икона" в категория "Изкуство".

gettyimages

"Благодаря ви за тази огромна чест и призвание! Каквито и думи да се опитам да събера в следващите няколко изречения, няма да изразят какво чувствам и колко съм трогната, благодарна и развълнувана, щастлива, радостна. Благодаря!", каза тя пред bTV.

Престижният конкурс се организира за 13-а поредна година. По утвърдена традиция Експертен съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от водещите печатни и електронни медии, даде своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през 2021 година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация, пише на страницата на конкурса във Фейсбук.

gettyimages

Бакалова сподели още, че през последната година е имала възможността да се докосне до много интересни и провокативни рокли, които определи като "идващи от бъдещето, други сякаш от кралския дворец, трети сякаш от детска приказка, четвърти - екстремни и провокативни". Тя посвети наградата на личната си стилистка Джесика Пастър и на майка си, която от дете й помагала дрехите й да бъдат екстравагантни.

gettyimages

На церемонията на Академията за мода ще бъдат връчени награди в категория "Музика", "Телевизия", "Медии и журналистика". Най-новата обособена категория е "Лайфстайл".

Лице на "БГ модна икона 2022" е българският топмодел Никол Предьова. За периода на своето съществуване призът "БГ модна икона" се утвърди като най-авторитетната годишна награда за стил, професионален успех и визуална култура в България. Сред досегашните носители на това високо отличие са: Райна Кабаиванска, Лили Иванова, Мария Илиева, Поли Генова, Йоана Буковска - Давидова, Теодора Духовникова, Елена Петрова, Яна Маринова, Ники Сотиров, Орлин Павлов, Графа, Ники Илиев и други.