0

 С редица отменени концерти в Русия, участия в протести, остри реакции в социалните мрежи и призвания за мир – така музиканти от цял свят обявиха бойкот на Путин. След наредената от него военна атака срещу Украйна миналия четвъртък, множество културни институции взеха решение да скъсат връзката си с руските изпълнители, докато десетки звезди в западната музикалната индустрия обявиха, че няма да провеждат турнета на руска територия докато не се прекрати огъня.

 С редица отменени концерти в Русия, участия в протести, остри реакции в социалните мрежи и призвания за мир – така музиканти от цял свят обявиха бойкот на Путин. След наредената от него военна атака срещу Украйна миналия четвъртък, множество културни институции взеха решение да скъсат връзката си с руските изпълнители, докато десетки звезди в западната музикалната индустрия обявиха, че няма да провеждат турнета на руска територия докато не се прекрати огъня.

Старт на бойкота бе зададен от борда на директорите на Европейския съюз за радио и телевизия, които решиха руски певец да не се допуска до сцената на песенния конкурс Евровизия 2022 в Торино. "Решението отразява загрижеността, че на фона на безпрецедентната криза в Украйна, включването на руска кандидатура в тазгодишното състезание би довело до

лоша репутация

на състезанието", гласеше част от официалното изявление на ЕСРТ, до което се стигна след масови петиции за отстраняването на Русия от конкурса.

Сред изпълнителите най-пресният пример за подкрепа към Украйна пък дойде от победителите на миналогодишната Евровизия – италианската рокгрупа Måneskin, които отмениха датите от европейското си турне в Русия и Украйна. Младите рокаджии трябваше да се представят на 7 март в Киев, на 9 март – в Москва, а на 11 март – в Санкт Петербург. Освен това, те обявиха, че не могат да потвърдят и останалия списък с датите на европейското си турне заради напрежението в цяла Европа, породено от войната.

„Нашата солидарност е за всички, които страдат поради конфликта в Украйна, и се надяваме, че продължаващото насилие ще има край. Надяваме се също така, че ще можем да обявим нови дати за вас възможно най-скоро, когато мирът настъпи. Благодарим ви за голямото търпение и разбирането“, обърнаха се Дамиано, Виктория, Етан и Томас към своите многобройни фенове.

Отмяна на концерт в Москва дойде и от Greеn Day, които излязоха с официално изявление в социалните мрежи. Бандата, съставена от Били Джо Армстронг, Майк Дърнт и Тре Куул, заяви, че няма да излезе на стадион „Спартак“ в руската столица на 29 май. Съоръжението побира 45 000 души, които обаче няма да имат възможност да пеят заедно с тях заради решението на президента Владимир Путин да нападне Украйна. „С болка в сърцата, заради текущите събития вярваме, че е необходимо да отменим предстоящия си концерт в Москва. Осъзнаваме, че това решение

няма нищо общо с музиката,

а е много по-важно от нея. Но искаме да знаете, че рокендролът е вечен и сме уверени, че в бъдеще ще се завърнем на тази сцена“, написа групата и увери, че всеки фен, закупил билет, ще си получи парите обратно.

Междувременно Yungblud, Луис Томлинсън, Franz Ferdinand, Иги Поп и Ник Кейв също отмениха планираните концерти в Русия.

"Безопасността на феновете ми е приоритетна. Мисля за хората в Украйна и всички, страдащи от тази ненужна война",  написа Томлинсън в социалните мрежи, а групата Franz Ferdinand отбеляза, че любовта им към руската култура е назасегната, но осъждат нападението на Русия над съседна държава.

Бившият китарист и вокалист на Pink Floyd Дейвид Гилмор пък призова руските войници да спрат да инвазията в Украйна. „Руски войници, спрете да убивате братята си. В тази война няма да има победители. Снаха ми е украинка, а внучките ми искат да посетят и опознаят красивата си страна. Спрете това, преди всичко да бъде унищожено. Путин трябва да си ходи.", написа Гилмор в социалните мрежи и включи в публикацията си In Any Tongue –  песен от соловия си албум от 2015 г. Rattle That Lock силно антивоенно послание.

Подкрепа към Украйна още в първите дни на инвазията изразиха също изпълнители като Стиви Никс, Мадона, Майли Сайръс, Елтън Джон, Дий Снайдър, Алекс Капранос и др.

Междувременно рокади има и в света на класическата музика. Кметът на Мюнхен уволни като главен диригент на Мюнхенската филхармония руския маестро Валерий Гергиев заради близките му връзки с Путин. Градоначалникът Дитер Райтер даде на Гергиев срок до понеделник да заклейми руските действия в Украйна. Гергиев, който е главен диригент на Мюнхенската филхармония от 2015 г., не е направил подобно изявление.

През последните дни водещи оркестри и театри по света прекратяват сътрудничеството си с 68-годишния маестро, сред които и Парижката филхармония. "Руското нахлуване в Украйна доведе до промяна в програмата на Парижката филхаромния за следващите два месеца... Концертите, планирани за 9 и 10 април в Голямата зала "Пиер Булез", вече са отменени", посочва се в прессъобщение на институцията.